Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik kunngjorde onsdag at britiske Go-Ahead Nordic skal overta driften av togtilbudet Oslo-Stavanger, Jærbanen og sidegrenen til Arendal fra desember 2019.

De tapende konkurrentene har nå ti dager på seg til eventuelle klager før formell kontraktsinngåelse.

Go-Ahead får 250 millioner kroner i tilskudd for første driftsår 2020, deretter fallende til i alt 1,5 milliarder kroner fra staten over ti år.

Go-Ahead var 21 millioner kroner billigere enn nærmeste konkurrent, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.
Go-Ahead var 21 millioner kroner billigere enn nærmeste konkurrent, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Alle de tre i sluttkonkurransen ga tilbud som ville medføre halvering av dagens statstilskudd. Kvaliteten var nær like god, så til slutt ble prisen avgjørende. Go-Ahead var 21 millioner kroner billigere enn nærmeste konkurrent, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.

500 millioner i bankgaranti

Go-Ahead Nordic er datterselskap av britiske Go-Ahead Group. I Storbritannia har selskapet fått mye negativ omtale på grunn av omfattende tog-kanselleringer og endrede rutetider, og konsernsjef David Brown beklaget forrige måned problemene.

Jernbanedirektoratet har krevd 500 millioner kroner i bankgaranti mot kontraktsbrudd, og vil kunne kutte i vederlaget dersom Go-Ahead ikke leverer i henhold til kontrakten.

Samferdselsminister Jon Georg Dale frykter ikke togkaos slik det tidvis har vært i England.

– Situasjonen er helt annerledes i Norge enn i Storbritannia. Husk at staten fortsatt eier selskapene som har ansvaret for togskinnene, for togmateriellet og for vedlikeholdet. Dette er annerledes enn i Storbritannia. Så er jeg glad for at vi nå får mer tog for pengene, sier Dale.

– Vi er veldig tilfredse og ser frem til fremtiden i Norden. Denne kontrakten er et steg videre for, og i tråd med, vår strategi om videre ekspansjon av Go-Ahead-konsernet internasjonalt. Vi bygger med dette videre på vår tilstedeværelse i Tyskland, Irland og Singapore, sier konsernsjef Brown, ifølge en pressemelding.

Direktør Magnus Hedin i Go-Aheads nordiske arm sier selskapet regner med å øke inntektene gjennom årlig passasjervekst. Overfor DN antyder han en årlig vekst på «et ensifret prosenttall».

Magnus Hedin (fra venstre), Ulrika Mebius og Cathrine Elgin fra Go-Ahead deltok under tildelingen av den første trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge.
Magnus Hedin (fra venstre), Ulrika Mebius og Cathrine Elgin fra Go-Ahead deltok under tildelingen av den første trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge. (Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix)

Han og konkurrentene tilbød alle å oppdatere til togsett med bedre interiør, nettilgang og serveringstilbud.

Go-Ahead er et privat selskap fra Newcastle i England. Det er den største jernbaneaktøren i Storbritannia og den største bussaktøren i London. De oppgir at de har rundt 30 prosent av totalt passasjertall i landet. Den nordiske fløyen, Go-Ahead Nordic, har sitt nordiske hovedkontor i Malmö, men har i løpet av anbudsprosessen hatt et norsk team med lokal forankring på plass i Oslo.

Tre i sluttspurt

Opprinnelig la seks togselskaper inn bud i konkurransen. I tillegg til Go-Ahead, deltok svenske SJ og hjemlige NSB i sluttspurten foran onsdagens kontraktstildeling.

NSBs konserndirektør Arne Fosen er skuffet over å ikke gå til topps i konkurransen.

– Vi har effektivisert, strømlinjeformet og forbedret egne arbeidsmåter for å bli konkurransedyktig på både pris og kvalitet, samtidig som vi har funnet frem til en rekke nye, spennende kundetilbud. Dette er erfaringer vi tar med oss inn i de kommende konkurransene på jernbanen, sier Fosen.

NSB vil nå etablere et godt samarbeid med Go-Ahead for å få til en smidig overgang for kundene og våre medarbeidere når den nye togoperatøren tar over driften av Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen.

Kostnad og gevinst

Omorganiseringen av NSB og samtidig av det tidligere Jernbaneverket med ansvar for skinner, signaler og trafikkstyring til Bane Nor og et separat Jernbanedirektorat har til nå kostet rundt én milliard kroner. Samferdselsminister Jon Georg Dale sier til DN at omorganisering og konkurranseutsettelse vil koste ytterligere rundt 300 millioner før alt er fullført.

NSB varsler effektivisering (DN+) dnPlus

– I gevinstrealiseringsplanen for jernbanereformen er det lagt opp til at reformen vil gi en netto samlet gevinst på 3,1 mrd. kr frem mot 2025. Reformkostnader på én mrd. kr i årene 2014–2017 er da trukket fra, sier statsråden.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rieber-familiens eiendom legges ut for salg.
Toro-arving Bjarne Rieber selger eiendommen i Bergen og flytter til London.
01:20
Publisert: