Mandag kveld var det tid for den tradisjonsrike middagen for den norske delegasjonen på Hotel Seehof i Davos. Det var Johan H. Andresen (56), Ferd-eier og regnet som en Norges fem rikeste, som tok initiativet da han og kona Kristin Gamlemshaug Andresen kom hit for første gang i 1999.
Før det hadde Johans far, Johan H Andresen, vært med på World Economic Forum siden midten av 70-tallet.
– Vi startet med ostefondue, men nå skal jo alle slanke seg og det blir bare noe buljonggreier. Det er jo så håpløst at vi snart må ta tilbake styringen igjen, sier Johan H. Andresen og ler.
Kanskje ikke fint nok
Nå går nemlig vertskapet på rundgang mellom de norske bedriftene. I år var det Rema-sjef Ole Robert Reitan som sto for champagnen og fonduen, men altså ikke med ost.
– Vi gjør bare som de andre har gjort de siste årene, sier Reitan mens han tar imot en rekke norske næringslivstopper: Aker-sjef Øyvind Eriksen, Telenor-styreleder Gunn Wærsted, Telenor-sjef Sigve Brekke, Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og selvfølgelig Stein Erik Hagen.
Han tror det ble slutt med ostefonduen fordi det ikke var fint nok for alle.
– Det var jeg og Mille-Marie som sammen med Andresen startet opp tradisjonen, sier Hagen mens de venter på alle gjestene, mange av dem forsinket på grunn av trafikkproblemene etter siste dagers kraftige snøfall i alpebyen.
Ski i garderoben
Johan H. Andresen har sett mange endringer i Davos selv og hørt flere fra sin far, mangeårig sjef i Tiedemanns Tobaksfabrik Johan H. Andresen, som døde i 2011.
– Han fortalte at de hadde med seg ski hit og satte dem i garderoben. Før murens fall var det nesten bare næringslivsfolk her. Så kom politikerne og med dem sikkerheten og NGO-ene, forteller Andresen.
Den siste endringen er at de store multinasjonale selskapslederne har med seg store delegasjoner på utsiden.
– Nå er antallet så stort at det er kaos på veiene og smekkfullt på hotellene. Da vi kom hit første gang var vi en håndfull nordmenn. Nå er det 24 som kommer på middagen, sier Andresen.
Snart en ny generasjon
Døtrene hans, Katharina (22) og Alexandra (21) Gamlemshaug Andresen, som de siste årene har vært Norges rikeste kvinner på skattelistene, vil snart ta over stafettpinnen i Davos.
– Ja, det ville vært naturlig. Jeg må også si det er hyggelig at Erna Solberg er så sterkt til stede her. Norge har en høy stjerne, og det er ikke bare på grunn av at Børge Brende er sjefen i WEF, men fordi Norge er konsistente i sin internasjonale tilstedeværelse. Jeg tror vi er flere nordmenn her enn Danmark og Finland til sammen, sier Andresen.
Må dempe konsumet
Han har tre roller å spille her. Som leder av Oljefondets etikkråd oppdaterer han seg på temaer som trafficking, migrantarbeidere i Midtøsten, korrupsjon og faren med kunstig intelligens i våpensystemer. Som eier og styreleder i investeringsselskapet Ferd ser han etter forretningsmuligheter. Som foregangsmann for sosialt entreprenørskap leter han etter nye modeller for ikke-kommersielle aktiviteter.
– Vi må finne nye former for verdiskaping som ikke legger ytterligere press på planeten. Den vestlige verden må dempe konsumet. I et av våre selskaper, Lundhag, har vi fem skomakere som reparerer støvler, og i Helsport reparerer vi telt og selger på nytt, sier Andresen.
Strekk i laget
Det var nettopp her i Davos Andresen fikk ideen om sosialt entreprenørskap som han tok med seg hjem og skapte Ungt entreprenørskap og den norske mikrofinansinsitusjonen for utvikling i fattige land.
– Hvor reell er selskapenes samfunnsbevissthet som mange viser frem i Davos?
– Om dette er prat eller om handling gjenstår å se. Det er viktig at noen går foran, som Unilever. Å bli oppfattet som ansvarlig er viktig, men du ser grader av samvittighet her. Det er et stort spenn i laget fortsatt, sier Andresen.
Han har tro på at de råeste kapitalistene, særlig fra Asia, kan bli motivert av forumet i Davos til å endre seg positivt.
– Jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om at den mest krevende del av kapitalismen fortsatt eksisterer. Det kommer nye land til som melder seg på, de flinkeste og råeste kommer fra Asia, og de har tenkt makse kaken og ta sin del, sier Andresen.
– Men et samlingspunkt som dette konfronterer også ledere for trafficking, korrupsjon og menneskerettigheter. Det er viktig at sjefer fra slike land blir møtt med teamene tidlig på sin reise. Derfor har WEF en misjon. Det er mulig at de reagerer på impulser, sier Andresen. (Vilkår)