Sverigedemokraterna (SD) går mot et rekordvalg søndag. Målingene viser at det innvandringskritiske partiet på ytre høyrefløy kan få rundt 20 prosent av stemmene.

Da DN nylig møtte partileder Jimmi Åkesson i Stockholm, la han ikke skjul på at han inspireres av Fremskrittspartiet i Norge.

– Det er forskjeller og likheter, men jeg synes det er interessant at et parti som ofte sammenlignes med oss, har klart å sitte i regjering og bli gjenvalgt, sa Åkesson.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim har følgende kommentar:

– Ja da, vi er ganske like. Frp og Sverigedemokraterna mener det samme om innvandringspolitikk, men vi har fått til mer siden vi er med i regjering.

Samme mål

Ifølge Frp-talsmannen er mange av målene i de to partienes innvandringspolitikk like: Det gjelder stramme bremser på innvandringen slik at nasjonal identitet og sikkerhet ikke trues, skarpere restriksjoner på innvilging av asyl og at opphold bare gis midlertidig til det igjen er trygt i opprinnelig hjemland.

Familiegjenforening skal også strammes inn. Begge partier ønsker dessuten romslige ordninger for å stimulere flyktninger til å vende tilbake.

– Ut fra det jeg har lest i SDs program, må jeg si meg enig i innfallsvinkelen. Men Sverige trenger nå full innvandringsstopp for å ta tak i problemene de har med integreringen, sier han.

Engen-Helgheim mener Frp på ett punkt går lenger enn svenske SD i innvandringsspørsmålene.

– Vi mener hele asylinstituttet og internasjonale avtaler må tas opp til ny diskusjon. Systemet ble i sin tid laget for å ta hånd om et lite antall politisk forfulgte. Nå er det i all hovedsak organisert, økonomisk migrasjon det dreier seg om. Store grupper fra andre verdensdeler vil til Vesten for å få det økonomisk bedre. Det er noe annet, sier Engen-Helgheim.

Jimmie Åkesson til DN: Det er særlig én ting Frp har bevist for Sverigedemokraterna
01:05
Publisert:

Medbestemmelse

Sverige står foran Riksdagsvalg med innvandring og integrering som sentralt tema. Så langt vil hverken sosialdemokratene på venstresiden eller Moderaterna på høyresiden snakke med Sverigedemokraterna. Engen-Helgheim tror det er skadelig for effektiv innvandringspolitikk. Og er i tvil om det vil vare.

– Når den store flommen asylsøkere kom i 2015, ble mange land sittende med hendene i fanget uten å kunne gjøre noe. Situasjonen i Norge er blitt en annen, og jeg er ikke i tvil om at det har medvirket at Frp sitter i regjering, sier Helgheim.

Foran søndagens valg ligger ingen av de tre blokkene i svensk politikk an til å få flertall i Riksdagen, noe som vil føre til svært komplisert parlamentarisk situasjon.

– Hvorfor tror du øvrige svenske partier ikke vil samarbeide med SD, motsatt av hva dere i Frp nå har opplevd?

– Sverigedemokraterne er et ungt parti. Husk at det gikk helt til 2009 før noen ville snakke med oss i Frp. SD har få offentlig kjente, markerte politikere. Partiet er rammet av litt for mange enkeltpersoner som ha gitt uttrykk for nynazistiske holdninger. Det er ikke greit. Det er en forskjell til Frp her, vi har vært veldig tydelige, sier Engen-Helgheim.

Han mener dessuten partier på høyresiden vesentlig lettere stemples som populister i medier og ellers enn venstresidens folk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valg i Sverige: – Kan bli det mest dramatiske på hundre år
Søndag er det riksdagsvalg i Sverige. DNs Kjetil Wiedswang gir deg en rask oppdatering.
01:04
Publisert: