Han har vært landbruksminister, samferdselsminister og statssekretær i Finansdepartementet, og i flere år har han vært nevnt som en mulig arvtager til Frp-leder Siv Jensen. Men nå gjør Jon Georg Dale som Høyres kronprins Torbjørn Røe Isaksen, og varsler at han ikke vil være folkevalgt.

– Jeg har lenge hatt lyst til å prøve næringslivet. Det har forsterket seg de siste månedene, i lys av korona faktisk. For jeg har sett hvilke utfordringer næringslivet vil ha de neste årene. Jeg tror jeg har mye å lære der, men også en del å bidra med, sier Dale til DN.

Tror på comeback

I det politiske miljøet, hvor Dale også er kjent under navnet Goggen, er hans beslutning mer overraskende enn Røe Isaksens, fordi sistnevnte valgte å ikke ta gjenvalg allerede for tre år siden. Og nye fire år med Dale på Stortinget fra Møre og Romsdal har vært sett på som en selvfølge.

Før Frp gikk ut av regjering var Dale samferdselsminister. Her er han på vogntogkontroll på Øre med statsminister Erna Solberg.
Før Frp gikk ut av regjering var Dale samferdselsminister. Her er han på vogntogkontroll på Øre med statsminister Erna Solberg. (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)

– Det er ikke en lett beslutning å ta, men det ville ikke vært lettere om fire år. Tiden er nå. Politikk har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, de siste 18 som folkevalgt, sier han.

– Er den virkelige årsaken at du ser at Sylvi Listhaug, som står for en annen linje enn din, ser ut til å stå sterkere til å ta over etter Siv Jensen?

– Nei, det er heldigvis feil. Jeg er egentlig mye mindre ambisiøs enn du skulle tro. Dessuten mener jeg Sylvi har gjort en strålende jobb for oss. Hun og jeg har stilt til valg i samme fylke og alltid samarbeidet godt.

– Vil du komme tilbake?

– Ja, det er takk for meg i denne omgang, men jeg tror jeg kommer tilbake. For jeg har vært motivert for å stå på for Frp, både i regjering og da vi gikk ut. Jeg søker nå ut for å vende tilbake. Politikken er ikke overfylt av dem. Jeg tror det er sunt å hente nye impulser, sier Dale.

Siv Jensen sier det er trist at Dale gir seg. Her er de to i stortingssalen.
Siv Jensen sier det er trist at Dale gir seg. Her er de to i stortingssalen. (Foto: Javad Parsa)

Jensen: Veldig trist

Dale er en av få i politikken med fagbrev og med arbeidserfaring som kjøttskjærer. Han har også odelsrett til slektsgården Dale ved Dalsfjorden i Volda. Internt i Frp er han kjent som pasjonert nynorskforkjemper og mer liberal i innvandringspolitikken enn dagens flertall.

– Det med nynorsken stemmer, men i innvandringspolitikken har han alltid forholdt seg til partiprogrammet. Han er en stor lagspiller, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Det er veldig trist at han slutter, et definitivt tap for partiet, men det er heldigvis ikke et totalt farvel til politikken, sier Jensen.

Desember 2015: Solberg med fire nye statsråder: – Fornyelse er viktig
Per Sandberg (Frp), Linda Hofstad Helleland (H), Jon Georg Dale (Frp) og Anniken Hauglie (H) var de fire nye statsrådene som statsminister Erna Solberg hadde med seg ut på Slottsplassen onsdag. I tillegg har tre sittende statsråder fått nye oppgaver.
01:44
Publisert:

Hun beskriver Dale som «kunnskapsrik, arbeidsom, omtenksom, analytisk, strategisk og full av humor».

– Kunne han ha blitt en leder etter deg?

– Vi har mange gode lederkandidater. Heldigvis har vi et luksusproblem der, sier Jensen.

Primært en Oslo-diskusjon

Dale selv er varsom med å kommentere Oslo Frp-stormen i partiet. Det har vært strid internt etter at lederen av fylkeslaget åpnet for at partileder Siv Jensen ikke kom til å toppe Oslo-listen til stortingsvalget neste år.

Dale er kjent for sitt lidenskapelige forhold til det engelske Premier League-laget Tottenham, og har sesongkort på Tottenham Hotspur Stadium. Her er han på kontoret som landbruks- og matminister i 2016.
Dale er kjent for sitt lidenskapelige forhold til det engelske Premier League-laget Tottenham, og har sesongkort på Tottenham Hotspur Stadium. Her er han på kontoret som landbruks- og matminister i 2016. (Foto: Linda Næsfeldt)

– Jeg mener Frp er trygt plantet og samlet om retningen. Jeg ser diskusjonen i Oslo primært som en diskusjon Oslo har med seg selv. For partiet er trygt fundamentert med et stort vekstpotensial.

– Var det feil av Frp å gå ut av regjering?

– Mitt råd var at vi skulle gå ut. Det er faktisk viktig å stå opp for noen grunnleggende verdier og ikke styre for enhver pris. De første fire årene da vi styrte alene med Høyre var vi en populær regjering som tross alle spådommer ble gjenvalgt. Da vi gikk ut, var vi ikke spesielt populære.

– Hvem bør bli leder etter Jensen?

– Jeg synes ikke vi skal ha noen lederdiskusjon. Siv er krystallklar på at hun vil fortsette, og hun har vært en strålende leder for oss. Hun var den første som ga velgerne valuta for stemmene i form av gjennomslag for sakene våre gjennom regjeringssamarbeidet, sier Dale. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.