Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) og tidligere statssekretær Jon Gunnar Pedersen gjestet torsdag kveld DNs politiske bar. En erstatning for den avlyste Arendalsuka.
Blant temaene var påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen. For Pedersen valgte å gi fra seg kontrollen over eierandelene i meglerhuset han var med på å grunnlegge for å være statssekretær i Finansdepartementet – for å unngå at det ble et problem. Ikke helt ulikt det Tangen selv må gjøre.
– Du har bygget opp noe i dette. Det jeg hadde i Arctic og det jeg eide er ting jeg har tjent og jobbet mye for å få til. Det å gi fra seg kontrollen over det er selvsagt veldig vanskelig, sier Pedersen,
Men den praktiske prosessen med å gi fra seg kontrollen over egen formue beskriver han derimot som enkel, og det hele ble gjort på få dager. Han måtte bare finne noen som kunne overta kontrollen over formuen og aksjene i blant annet Arctic Securities – meglerhuset han var med å starte.
– Det er ikke vanskelig, men det er trist å gjøre det, sier Pedersen, som etter jobben som statssekretær gikk tilbake til Arctic Securities, der han er partner.
Pedersen fikk spørsmål om det da er vanskeligere for Tangen ettersom han har langt større formue.
– Ja, visst er det. Min formue var enkel og oversiktlig. Han vil ikke ha daglig kontakt med firmaet, men det er et livsverk som er mye større enn det jeg hadde.
Ikke problematisk med få rike mennesker i politikken
– Jeg tror ikke det er et problem at politikken ikke virker så attraktiv for rike mennesker som sådan. Rike mennesker har antagelig en masse måter å påvirke ting på, sier Pedersen
Næringslivet mener han derimot er underrepresentert i politikken både på lokalt og sentralt nivå.
– Det er lettere for folk som har bedre permisjonsordninger og bedre aksept hos arbeidsgivere å gå inn i politiske roller enn det er for folk i næringslivet, sier Pedersen.
Ifølge Marianne Marthinsen er det færre rike mennesker i fremtredende posisjoner som følge av habilitetsvurderinger og mistanke om interessekonflikt, som hun mener Tangen-saken godt illustrerer.
– Skatteparadiser har en funksjon
Pedersen, som er blitt omtalt som Høyres «levende kalkulator», satt i et skatteparadis-utvalg ledet av Guttorm Schjelderup for flere år siden. Han leder i dag ekspertutvalget utnevnt av regjeringen som skal vurdere grunnlaget for verdiskaping, sysselsetting og velferd etter pandemien.
– Er det noen som ikke liker at folk unndrar skatt, er det sånne som meg. Vi vet hvem som kommer til å betale hvis de ikke gjør det. Jeg er en godt voksen mann bosatt i Vestfold. Det er ikke tvil hvor regningen havner.
Pedersen understreker skatteparadisenes funksjon i dag.
– Skatteparadiser har en funksjon. Det muliggjør transaksjoner mellom land, uten at det påføres unødvendig transaksjonskostnader. Det bør vi kunne gjøre uten at det er Cayman Island eller hemmeligstemplede dokumenter rundt det og i full åpenhet, sier Pedersen.
Skadet tilliten til Norges Bank
Ifølge Pedersen har ansettelsesprosessen av ny sjef for Oljefondet, uavhengig av utfallet i saken, skadet tilliten til Norges Bank allerede og vakt oppsikt også internasjonalt.
– Det betyr ikke nødvendigvis noe over tid. Folk skal gjøre en jobb og bedømmes, sier Pedersen.
Ifølge Marianne Marthinsen har sentralbanksjefen mistet tillit i det politiske miljøet.
*DN skrev først «pensjonsordninger», men Pedersen sa «bedre permisjonsordninger». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.