Partileder Jonas Gahr Støre løftet frem forslaget da Arbeiderpartiets la frem sitt alternative statsbudsjett tirsdag.

– Dette er omtalt i Jeløy-erklæringen, Høyre og Venstre har sagt at de er tilhengere av det, men jeg mener de bruker for lang tid på å komme i gang. Vi viser at det er mulig å fylle opp og komme i gang fra 2019, sier han til NTB, og gjør det klart at han har håp om at det kan være mulig å få stortingsflertallet med seg.

Arbeiderpartiet vil finansiere fondet delvis ved å hente 395 millioner kroner som regjeringen har satt av til Enova, samt 305 millioner kroner i «friske penger».

Ordningen innebærer at næringslivet inngår en forpliktende avtale med myndighetene for å kutte utslippene fra transport. Til gjengjeld skal bedriftene som er med slippe å betale CO2-avgift.

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet å legge ordningen til Enova, og vil ikke slå av på CO2-avgiften, noe som har skuffet NHO.

Sammen med sitt alternative statsbudsjett la Arbeiderpartiet frem et klimautslippsbudsjett, der partiet foreslår å kutte 19.25 tonn CO2 i ikke-kvotepliktig sektor i perioden 2021–2030.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har vunnet pris for dialektbruken. Men skjønner du hva Jonas Strand Gravli sier?
00:30
Publisert: