– Erna Solberg har ideologiske skylapper på, og ser ikke at her trengs det politisk vilje, sier Arbeiderpartiets (Ap) leder Jonas Gahr Støre til DN.

Støre presenterte sin hydrogenplan i Klassekampen i februar, der han angrep regjeringen for sin «næringsnøytralitet» uten å gripe industrimulighetene med hydrogen. Solberg kalte denne kritikken for en «vits» i et intervju med DN før helgen, der hun presenterte Høyres plan for ny energisatsing.

– Ap holder fast på den kritikken 20 år etter at ordet siste gang ble brukt i en stortingsmelding, og den var det Aps Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som skrev. Ap klarer virkelig ikke å fornye kritikken av regjeringen når de må kritisere sin egen politikk fra den gang. Det er litt «lame», sa Solberg.

Dette får Støre til å reagere.

– Hun sier det er «lame» med en aktiv stat- og det er et fint ungdomsord det, men når jeg reiser rundt til norsk næringsliv, er det slående hvor mange som mener staten bør stille opp og stille krav, sier han.

Åpen for et statlig hydrogenselskap

Støre lover at hydrogensatsing skal stå svært sentralt i både klima- og nyindustrialiseringsdelen i Aps kommende partiprogram.

– For det første bør vi bruke vårt eierskap i selskaper som Statkraft og Equinor til å styrke hydrogensatsingen industrielt. Vi er åpne for å opprette et statlig hydrogenselskap dersom det bidrar til å skape etterspørsel og aktivitet. Vi bør målrette forskningsmidlene slik at Norge kan ta lederskap i hele denne verdikjeden, sier han.

Solberg uttalte til DN at hun ikke ønsker et slikt statlig selskap eller oppkjøp.

– Vi sier at det er en annen vei å gå. Det er å stimulere etterspørselen istedenfor at staten skal ta risikoen for all produksjonen. Det betyr ikke at staten ikke kommer til å være på eiersiden i selskaper som driver med hydrogen, sa Solberg.

– Risikerer å havne bakpå

Støre poengterer at hydrogen står sentralt i EUs grønne satsing og etterlyser at Norge kommer tydeligere på banen.

– Klimaminister Sveinung Rotevatn sa før sommeren at han ikke er bekymret for at andre land skal løpe fra Norge innen hydrogen - det synes jeg er defensivt. Norge bør være i front på dette området - og dette bør skje nå, det er ikke noe vits å vente. Jeg vil se at dette er satsinger som kommer tydelig frem i statsbudsjettet, sier han.

– Norge har store muligheter innenfor hydrogensatsing, men risikerer å havne bakpå, fordi regjeringen nøler. Vi har etterlyst ytterligere satsing i noen år nå, og politikken Erna Solberg la frem på Høyres landsmøte er grei nok, vi er ikke uenige i å utvikle knutepunkter, men dette kommer ikke til å gjøres av seg selv, sier Støre.

Vil ha 400.000 tonn hydrogen årlig som mål

Ap-lederen etterlyser tydeligere mål for produksjon, distribusjon og bruk - et «veikart for hydrogen».

– Vi mener vi bør ha et mål at vi innen 2030 produserer 400.000 tonn hydrogen årlig.

Han sier at målet er at vi ikke lenger skal bygge fossildrevne skip etter 2030.

– Nå har vi en kriserammet shipping- og verftsindustri, og vi kunne brukt den ledige kapasiteten og tiden til å gjennomføre disse viktige teknologiske endringene: Til å støtte både nybygg og ombyggingen til fremtidig drift basert på ammoniakk og hydrogen.

– Hvordan er deres plan bedre enn den Erna presenterte før helgen?

– Planen vår setter klarere mål for hvordan staten skal bidra, den er tydeligere på at vi skal satse innenfor en ledende grønn skipsfart hvor hydrogen kan bli viktig. Planen er mer ambisiøs i å rense for CO2, hvis vi lykkes med det kan gassen få en mye lengre levetid enn vi ser for oss i dag, sier Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.