Den første duellen mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i valgåret 2017 ble satt opp under banneret Havrommets kraft. Men arenaen var langt fra åpen sjø: under lysekronene på Oslo Plaza, på det nordnorske debattvorspielet til torsdagens store NHO-konferanse. Etter debatten spurte DN statsministeren om det er større sannsynlighet for at det blir konsekvensutredning hvis hun fortsetter som statsminister enn om Jonas Gahr Støre overtar. 

– Det er først og fremst avhengig av hva Arbeiderpartiet vedtar på landsmøtet sitt. Dersom de sier nei på landsmøtet, er det selvfølgelig større sannsynlighet for at det blir konsekvensutredning med meg som statsminister. Alle venter nå på svaret og om Jonas Gahr Støre har tenkt å utvise lederskap i saken for den viktigste næringen i Norge, sier Solberg til DN. 

Støre lar seg ikke provosere. 

– Erna Solbergs regnskap i denne saken er ingen aktivitet. Hele saken ble lagt til side i forhandlingene før de gikk i regjering. Vi kommer til å lage en politikk vi mener er klokt å gjennomføre i neste periode. Det vil vi gå til valg på å forsøke å få gjennomslag for i forhandlinger med andre partier, sier Støre til DN. 

Ikke alt er Lofoten

Under debatten ble Støre igjen utfordret på hva han og Ap vil lande på i spørsmålet om oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. 

– Høyre er klare på at vi skal konsekvensutrede områdene. Men vi må respektere KU-instrumentet. Etter det gjør vi en vurdering av hvor vi skal bygge ut. Dette er ikke bare en viktig sak for Nord-Norge, det er også en viktig nasjonal sak, sa Erna Solberg. 

Jonas Gahr Støre ville ikke flagge hva han vil anbefale partiet. 

– Den debatten som går i Norge, går midt i Ap. Vi utvikler politikk som vi står sammen om. Vi har gått nordover skritt for skritt. Den teknikken vi må bruke er demokrati, kunnskap og debatt. Vi skal finne en balanse, det har vi klart før, sa Støre. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre er litt oppgitt over geografikunnskapene i spørsmålet om oljeboring i nord.

– Vi hører ofte begrepet Lofoten brukt for området fra Sandnessjøen til Tromsø. Det vi vet er at disse områdene har veldig ulik karakter når det gjelder geologi, havbunn og andre næringer som fiskeri, sier Støre til DN. 

Viktig landsmøte

Debatten om de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja hardner til med bare måneder igjen til Aps landsmøte. Da skal partiet avgjøre om de fortsatt skal gå for konsekvensutredning av disse områdene, som vil være første skritt på vei mot boring. Flere tunge fagforbund har allerede sagt nei og både Troms og Finnmark Ap stemte imot konsekvensutredning på sine årsmøter. Den økende motstanden i Ap fikk Høyre til å beskylde Støre for manglende lederskap

Må avklare

Like før jul slo Jonas Gahr Støre fast at Ap ikke vil behandle Lofoten annerledes enn andre potensielle områder for oljeboring. Han avviste også bruken av klima som argument mot oljeboring i området. Høyres energipolitiske talsperson Tina Bru er likevel bekymret for hva Ap lander på. 

– Ap har tidligere ikke hatt problemer med å bekrefte at eksisterende politikk vil ligge fast i neste stortingsperiode. Men når det kommer til konsekvensutredning av Lofoten sier Tajik at de vil presentere ny politikk i februar. Det er et signal som bekymrer meg, sier Bru. 

Hun forventer at Støre i sin tale på NHOs årskonferanse kan avklare om politikken ligger fast eller om det blir en endring. 

– På et eller annet tidspunkt er Gahr Støre nødt til å vise lederskap og være klar og tydelig i dette spørsmålet. Hittil har han vært uklar og utydelig. Hvis Ap sier nei til konsekvensutredning, mister de all troverdighet som et industriparti. Dette handler om arbeidsplasser og kunnskap, sier Bru. 

Havrommet

Ap og Høyre kjempet i fjor om hvem som satser mest på havrommet. I mai erklærte Støre til DN at Norge igjen skal bli en stormakt på havet, Ap-lederens første store prosjekt hvis han blir statsminister i høst. Men «havminister» Monica Mæland (H) ønsket Støre velkommen etter fordi regjeringen allerede jobbet med en maritim strategi i to og et halvt år, begrepet havrommet var allerede omtalt av regjeringen i januar med en havkonferanse satt opp om høsten. 


Vi anbefaler også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-Etter VM i fotball fikk jeg sittesår i rumpen, for da satt jeg hele dagen
Slik havnet Kong Haakons stol på rommet til Knut (94).
05:21
Publisert: