Jonas Gahr Støre myser opp mot solen under capsen ute på Søgnebrygga ved havnen i Tvedestrand. Her har han feriert siden han var ett år gammel.

Arbeiderparti-lederen vil bli landets nye statsminister, men i Tvedestrand skulle en tro at Støre allerede hadde vunnet valget.

– Hallo Støre, kan jeg gi deg en klem, spør en ung dame som kommer inn på kafeen idet Støre er i ferd med å bestille husets spesialitet, horn med ost og skinke.

Støre får endelig satt seg ned på en hvit plaststol på brygga og blir så ivrig at han snakker med mat i munnen.

– Det er ikke et enkelt grep å si at vi skal øke skattene. Det jeg hører når jeg reiser rundt i Norge og leser i undersøkelser, er at nordmenn er villig til å betale mer skatt, hvis det har en rettferdig profil og går til en bedre skole og eldreomsorg, sier Støre.

Hever skattene

Arbeiderpartiet og Støre vil øke skattene med 15 milliarder kroner i løpet av den neste stortingsperioden.

Uten den skatteøkningen, må regjeringen kutte i velferdstjenester, ifølge Støre.

– Da måtte du ha prioritert bort andre ting, som større innsats til skole eller at vi ikke når fastsatte mål innen samferdsel, forsvar og forskning, sier Støre.

Forsker Rolf Aaberge ved Statistisk sentralbyrå (SSB) er skeptisk til Støres uttalelser om villigheten til å betale mer skatt.

– Personer som blir spurt om skatt i undersøkelser, tolker premissene for spørsmålet så ulikt at det er vanskelig å legge det til grunn i en konklusjon om skatteviljen. En vil for eksempel kunne få helt forskjellige svar avhengig av om skatteøkningen gjelder lønnsinntekt, kapitalinntekt eller moms, sier Aaberge.

Ikke på topp 10-listen

Tilbake ved Potetbaker'n på Søgnebrygga, står to livvakter fra  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med ryggsekk og solbriller og følger med på hvert skritt Støre tar.

Støre, på sin side, følger pengebruken til statsminister Erna Solberg og regjeringen med argusøyne.

– Tiden med pose og sekk er over. Høyre og Frp har kunnet gjennomføre skattekutt og dekke regningen med å pøse inn mer oljepenger. Nå skriver Frp og Høyre i perspektivmeldingen at den tiden er over. Norge har ikke råd til å fortsette å gi skattekutt med en så skjev skatteprofil og så dårlig resultat, sier Støre.

– Hva gjør at du tenker at 15 milliarder kroner i ekstra skatt er en god valgkampsak?

Det blir stille en lang stund.

– Forslaget kommer ikke som et topp ti-valgkamputspill. Det kommer av et grundig arbeid i Arbeiderpartiet om hva som kreves for å gjennomføre den politikken vi mener Norge trenger: Få flere i arbeid, bedre skole, eldreomsorg og offentlig partnerskap for teknologiske satsinger med bedrifter, svarer Støre.

Om lag en tredjedel skal hentes inn gjennom personskatt, inkludert formuesskatt. Nordmenn med inntil 600.000 kroner i inntekt skjermes. Personer med millioninntekter må betale noe mer.

Støre og rikingene

Jonas Gahr Støre mener ulikhet bør seile opp som en av de viktigste sakene i valgkampen, mens Erna Solberg avfeier at ulikhet er en stor utfordring.

– De som studerer ulikhet slår fast at ulikheten øker i Norge, enten det er Statistisk sentralbyrå, NHO eller LO. Jeg tror også folk opplever at det er ulikhet mellom de med mye og lite, mellom de med og uten jobb, mellom de med trygg jobb og de med utrygg jobb, sier Støre.

– Du har arvet mye penger, gjør det at du faller inn i båsen med dem som har «mye»?

– Ja, jeg faller inn i den båsen, det er helt klart. Men desto mer feil politikk er det jo å gi folk i min økonomiske situasjon store skattekutt. Det skal være lov å tjene penger i Norge, men de med mest skal bære en mer rettferdig andel av det, svarer Støre.

 Støre er en rik mann. Ifølge skattelistene fra 2015, steg formuen fra 57 til 64 millioner kroner. Rikdommen kommer fra arv etter bestefarens eierskap i ovnsprodusenten Jøtul.

«Noens krise er alles krise»

Det er ikke bare ulikhet som plager Støre, men også arbeidsløsheten. Ledigheten lå på 2,6 prosent i mai sammenlignet med 2,9 prosent på samme tid i fjor, ifølge tall fra Nav.

Likevel synes Støre at regjeringen gjør en dårlig jobb.

 – Det er veldig alvorlig for Norge at andelen av oss på jobb fortsetter å synke. Nedgangen i arbeidsledighet skyldes først og fremst at arbeidsstyrken går ned, ifølge SSB. Les SSBs siste rapport, svarer Støre.

– Ja, og der står det blant annet at dette skyldes at flere unge tar utdannelse og at eldre blir pensjonister.

– For det første er ledigheten den høyeste på 20 år med rundt 125.000. Det at prosenten går noe ned, betyr i alle fall ikke at det kommer flere i jobb. Noen går helt ut, noen blir pensjonister og noen tar utdannelse. Utdannelse kan være bra, men hovedproblemet, nemlig at andelen av oss i jobb går ned, det består, svarer Støre.

– I fjor sa du at landet var inne i en nasjonal krise. Er krisen over?

– Jeg sa at det er en krise i Norge når vi har den høyeste andelen ledige på et kvart århundre. Erna Solberg har sagt at det er en krise på Vestlandet og Sørlandet. Forskjellen er at jeg sier at jeg vil bo i et land der noens krise er alles krise. Når krisen rammer Hordaland, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder, vil jeg bo i et land som sier at storsamfunnet tar tak i dette. Ikke at en tenker at «i min del av landet er det ikke en krise, så det får være deres problem», sier Støre.

– Synes du det er usolidarisk?

– Ja, det er usolidarisk, svarer Støre.

Mørke drømmer

Om «arbeid til alle» – som i årtier har vært partiets motto – får velgerne til å stemme på Støre, vil tiden vise. I mellomtiden nyter Støre hyggelige tilbakemeldinger og valgkampstøtte fra ferieparadiset i Tvedestrand.

«Gooooood sommer», roper Støre mens han tar en selfie sammen med en gjeng lokale partifeller på Søgnebrygga.

Ingen sommer uten selfie. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har reist mye rundt i landet og mener viljen til å betale litt mer i skatt, er til stede. Her fra Søgnebrygga i Tvedestrand.
Ingen sommer uten selfie. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har reist mye rundt i landet og mener viljen til å betale litt mer i skatt, er til stede. Her fra Søgnebrygga i Tvedestrand. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Støre har et klart svar på hva han gjør om han ikke vinner valget:

– Det er ikke et aktuelt spørsmål. Jeg kommer til å vinne valget, sier Støre.

– Hva er drømmejobben din?

 – Det er å være statsminister. Mine drømmer når jeg sover kan være både lyse og mørke og en statsminister må ta tøffe valg, men slik er det også for et politisk interessert menneske, svarer Støre.

– Hvilke mørke drømmer har du?

– He-he, nei, jeg har et ganske lyst sinn. Kona sier til meg at jeg er født med et lyst sinn. Men et lyst sinn fortrenger ikke nødvendigvis alvorlige utfordringer. Jeg er urolig for unge mennesker som opplever at det ikke er plass til dem. Jeg kan ikke tenke meg noe verre.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: