Onsdag ble det klart at Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) går av som statsråd på grunn av pendlerbolig-saken som har forfulgt henne i snart to uker.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Tajik har gjort flere feil og at han er lei seg for at hun går av. Støre sier at han ble klar over saken gjennom pressen for ti dager siden og at han tror på Tajiks forklaring.

– I dag morges hadde Haida og jeg en god og lang samtale på mitt kontor. Det handlet om forhold knyttet til hennes bosted. Leiligheter. Diverse saker som har vært i mediene. Hun fortalte meg at hun ønsket å gå av og det er en beslutning som jeg respekterer og støtter. Hun har beklaget og ønsker å gjøre opp for seg og tar ansvar ved å gå av, sier Støre.

Støre sier at hun feilene hun har gjort gjorde det vanskelig for henne å løse arbeidsoppgavene hun har. Støre mener likevel hun kan fortsette som nestleder.

– Både hun og jeg og Skjæran er valgt av landsmøtet og det er landsmøtet som bestemmer. Jeg mener ja, sa Støre, som mener at hun har ryddet opp og kan fortsette i sin rolle som innvalgt på Stortinget fra Rogaland.

Støre ønsker ikke spekulere i om Tajik hadde blitt gjenvalgt dersom det var landsmøte nå. Neste ordinære landsmøte i Ap er i 2023. Støre vil ikke si om han har fredet henne som nestleder.

– Hun er valgt av landsmøtet. Jeg har tillit til henne i denne jobben. Det er ikke noe mer enn det, sier Støre.

Flere ordførere og stortingsrepresentant May Britt Lagesen (Ap) fra Trøndelag har allerede bedt Tajik trekke seg som nestleder. Selv er Tajik klar på at hun vil fortsette som nestleder.

Ikke tema i bakgrunnssjekk

Alle statsrådene i Støre-regjeringen måtte gjennom en grundig bakgrunnssjekk før de ble utnevnt. På den tiden var det stor oppmerksomhet rundt tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads boligskandale, som førte til at han måtte gå av som både statsråd og partileder.

På spørsmål fra DN sier Støre at pendlerbolig ikke var tema i samtalene med Tajik.

– Det var ikke jeg personlig som hadde disse samtalene, men de samtalene ble holdt. Men dette var ikke et tema. Det er nok et uttrykk for at Tajik ikke trodde det lå et problem her. Hun ble klar over omfanget senere, sier Støre.

– Det at hun ikke oppga det, vil du kalle det et tillitsbrudd, at hun ikke fortalte alt den gangen?

– Da handlet det om å kartlegge om det er noen forhold her det vi må vite om. Dette kom ikke opp. Jeg kan ikke helt detaljere spørsmålene, men jeg ble kjent med dette gjennom mediene for en uke siden, og det var ikke et tema som kom opp i disse samtalene, sier Støre.

Stor skatteregning

20. februar kunne VG avsløre at Tajik i tidsrommet 2006 – 2010, som rådgiver i Stoltenberg-regjeringen, skaffet seg skattefri pendlerbolig ved å legge frem en leiekontrakt hun aldri tok i bruk på en bolig i Rogaland. Over en årrekke unngikk hun dermed en skatteregning på 200.000 kroner, en sum hun holder fast på at hun skal betale frivillig.

Leiekontrakten sendte hun til Statsministerens kontor etter at hun fikk beskjed om at Oslo-boligen måtte beskattes dersom hun ikke hadde boutgifter å vise til på hjemstedet. På pressekonferansen onsdag kom hun ikke med noen utdypende forklaring på hvordan leiekontrakten kom i stand eller hvorfor den ikke ble tatt i bruk.

Skal ikke «sture»

Ap-nestlederen sa på onsdagens pressekonferanse at hun ikke vil tillate at feil hun begikk for 15 år siden står i veien for regjeringens arbeid i dag.

– Jeg beklager, jeg betaler ekstra skatt, og jeg går av, sa hun fra Marmorhallens talerstol.

Tajik går nå tilbake til Stortinget som representant og sier hun ønsker å fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet.

– Jeg kommer ikke til å sette meg i et hjørne og sture.

– Hvordan kan du være nestleder hvis du ikke kan være statsråd?

– Det som har betydd noe for at jeg ønsker å fratre, er at spørsmålene jeg får og svarene jeg gir skygger over regjeringens arbeid. Jeg er opptatt av at politikken skal få skinne og at vi på ekte skal klare å gjennomføre reformer. Skal det være arbeidsro til å gjøre det, er det bedre for laget at jeg fratrer som arbeidsminister. Men jeg er motivert for å gjøre en jobb for partiet og ser frem til å gjøre det på Stortinget, sier Tajik på spørsmål fra DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.