– Vi har en historie med innslag av alternativ pedagogikk. Men det nye nå er store kjeder som ikke nødvendigvis er alternative, men som plukker opp elever på linjer som studiespesialisering, og de ligger gjerne midt i større byer. Men de skal finansieres av fylkene, og de sentraliserer tilbudet. Det er snikprivatisering at dette skjer i det små, men tendensen er klar. Da mener vi at fylkespolitikerne må ha det siste ordet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han mener Høyre og Frp ønsker å gi fellesskolen og de offentlige privat konkurranse, og sier at pasienter og elever er kunder, men på det offentliges regning. Om en offentlig skole mister klasser på studiespesialisering, så faller kvaliteten på det de ønsker å tilby, mener Ap-lederen. Han sier partiet fortsatt står ved fritt skolevalg.

For eksempel i Hordaland går hver femte videregåendeelev på en privat skole, og i Bergen er hver tredje videregående skole privat.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) skriver til VG hun ikke er enig i at det foregår snikprivatisering av videregående skoler. Om vetorett sier hun følgende:

– Det kan bety kroken på døra for nye toppidrettsgymnas, steinerskoler, montessoriskoler, realfagsgymnas, internasjonale, tyske skoler og yrkesfaglige profilskoler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.