– Utfallet av det franske presidentvalget kan bli dramatisk. Det er mye som står på spill, sier Jonas Gahr Støre.

Søndag går franskmennene til urnene i presidentvalgets første runde. De to kandidatene som får majoriteten av stemmene, går videre til en avgjørende valgrunde 7. mai. Sentrumskandidaten Emmanuel Macron og høyrevridde, populistiske Marine Le Pen fra Nasjonal Front pekes ut som to favoritter i den første valgrunden.

 Både den skandaleombruste, konservative politikeren François Fillon og venstreradikale Jean-Luc Mélenchon har den siste tiden bykset frem på meningsmålingene. Støre mener innspurten til første valgomgang viser at det franske samfunnet er dypt splittet. 

«Store rivninger»

– Det kan ende opp med to kandidater som representerer ytterfløyene i fransk politikk. Det vitner om et dypt splittet samfunn og er et uttrykk for oppløsning av samfunnsveven, sier han.

Støre har god innsikt i fransk politikk, og har de siste månedene fulgt presidentvalgkampen tett. Han behersker fransk flytende, og har fire års studier i fransk økonomi og statsvitenskap ved prestisjeuniversitetet Institut d'Études Politiques de Paris. Fra sin tid som utenriksminister, generalsekretær i Norges Røde Kors, og vervet i Verdens helseorganisasjon (WHO), har han et stort nettverk av franske politikere og toppbyråkrater.

– Jeg har denne helgen all min oppmerksomhet på landsmøtet, men i sidespeilet følger jeg selvfølgelig det som skjer i Frankrike. Oppsummeringen for meg er at vi må sørge for at vi aldri kommer dit. Jeg er dypt bekymret over den populistiske bølgen som rir Frankrike og Europa. Vi har en plikt til å studere og forstå årsakene til utviklingen, som blant annet skyldes ukontrollert innvandring, dårlig integrering og økte klasseforskjeller. Vi må ha en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk, sier Støre.

Frykter økt proteksjonisme

Støre påpeker at Frankrike har den sterkeste presidentmakten i Europa gjennom den femte republikk, en betegnelse som oppsto etter forfatningen av 1958.

– Konstitusjonen som gir presidenten på papiret alle fullmakter, den duger ikke. Det er med på å skape deler av krisen mellom folk og politikk som har oppstått. Det viser at en sterk leder med vide fullmakter ikke er nok til å reformere et komplisert samfunn, sier han.

Støre frykter også at utfallet av presidentvalget kan føre Frankrike i en mer proteksjonistisk retning.

– Fransk økonomi er allerede svært innelukket. Frankrike har gjennom hele historien hatt et tvisynt syn på handel, sier han.

Partilederen mener økende nasjonalisme i Frankrike og Europa samt motstand mot EU også er usikkerhetsfaktorer for Norge. Han mener norsk økonomi kan bli skadelidende dersom Europa beveger seg i retning av mer proteksjonisme som bremser den globale handelen.

Skjebnevalg

Også NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener utfallet av det franske presidentvalget kan få dramatiske følger både for Norge og Europa.

– Jeg mener dette er et skjebnevalg. Hvis det ender med at en politiker som jobber aktivt mot Europa og for proteksjonisme vil det skade det fundamentet som norsk økonomi hviler på, sier Lund

Hun holdt tidligere en knapp på den konservative politikeren François Fillon, men etter at han ble viklet inn i en potensiell korrupsjonssak, håper hun at Emmanuel Macron ender med valgseieren.

– Han står for noe helt nytt i fransk politikk. Det gir meg håp om at Marine Le Pen ikke vinner, men jeg vil ikke utelukke noe. Det vil i så fall være en katastrofe for EU, sier Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Japans store energivalg.
Hvordan skal Japan produsere energi når alle atomkraftverkene fases ut.
01:54
Publisert: