– Vi fikk en redegjørelse fra stortingspresidenten onsdag. Vi har tenkt oss om etter den redegjørelsen, og har kommet til at det er riktig å anmode stortingspresidenten om å trekke seg, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Politisk kvarter.

Stortingets president, Olemic Thommessen, har vært ansvarlig for håndteringen av Stortingets byggeprosjekt som har sprukket med over én milliard kroner.

Ny sprekk på 500 mill.

For tre år siden var det anslått at byggeprosjektet ville koste 1,1 milliarder kroner. Kostnadene ballet på seg, og i 2016 ble anslaget hevet til 1,8 milliarder kroner. Så sent som 20. desember 2017 orienterte Thommessen Stortinget om at det var anstrengt økonomi i byggeprosjektet, men at de skulle holde seg innenfor kostnadsrammen på 1,8 milliarder kroner.

Men fra 15. februar i år var en ny sprekk et faktum. Kostnadene øker til 2,3 milliarder kroner – altså en sprekk på 500 millioner kroner.

– Presidenten har knapt foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Da har han ikke vært så på denne saken som han burde vært. Det gir ikke god tillit for at det blir tilstrekkelig oppfølging i den kritiske fasen vi nå går inn i, sier Støre til Politisk kvarter.

Brukte gamle tall

Olemic Thommessen benyttet seg av gamle tall da han informerte Stortinget. Selv om redegjørelsen ble holdt så sent som 20. desember, var det oktobertallene for byggeprosjektet han brukte da han redegjorde for situasjonen. Novembertallene fikk ikke Stortinget vite om og ifølge Olemic Thommessen så visste han ikke om novembertallene.

– Stortinget har bedt presidentskapet om å gi løpende og tidsriktig informasjon, ikke feil informasjon. Informasjonen vi fikk 20. desember, var feil. Det visste ikke Thommessen, og det tviler jeg ikke på, men det var feil informasjon, sier Støre til NRK. (Vilkår)

Slik får du mer ut av trening på tredemølle
02:33
Publisert: