Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre tok første statsministerduell på Finansnæringens dag i Oslo tirsdag. Pengebruk, sysselsetting og norske omstillingsutfordringer var hovedtema. Uenigheten var betydelig.

Reversere eller forbedre

Solberg vil ha videre skattekutt for å styrke omstilling og nyskapning når oljen flater ut. Hvor mye skattene skal videre ned ville hun ikke gå nærmere inn på. 

– Tilpasset situasjonen, sier hun.

Regjeringens innsats for nødvendige reformer la Solberg stor vekt på. 

Hun viser til ekstra milliarder til forskning som støtter nyskapning, og mener en serie reformer i hennes periode gir bedre kapitaltilgang og gjør at Norge får mer ut av offentlige budsjetter enn før. Solberg sa Støre og Ap vil reversere i stedet for å forbedre Norge. 

– Hele poenget med skattepolitikken er å få mer kapital tilgjengelig. Tilgang på privat kapital og motivasjon til å investere, sier Erna Solberg.

– En gift

Støre mener reformretningen har vært feil: 

– Sysselsettingen har falt. 15 prosent av menn i 30-årene er nå ikke sysselsatt, sa Støre. 

Han la vekt på at deltakelse i arbeid er aller viktigst for velferden med en aldrende befolkning. Aps varslede skatteøkning på 15 milliarder kroner kalte han moderat mot kuttene fra dagens regjering. 

Dessuten advarte Ap-lederen sterkt mot en utvikling som innebærer økte økonomiske forskjeller i samfunnet.

– Det er en gift mot tilliten i samfunnet, og mot nødvendig omstilling. Bare se på USA og Storbritannia, hvor folk føler toget går fra perrongen uten at de får være med. Selv det internasjonale pengefondet IMF advarer nå mot økende ulikhet. De er jo ikke akkurat sosialdemokrater, sier Jonas Gahr Støre.

– Økt ulikhet er en gift for omstillingene Norge skal igjennom, la han til. 

Triks og tradisjon

Finansnæringens dag startet med unge mennesker som viste triks på skateboard og BMX-sykkel. Finans Norges styreleder og Storebrand-konsernsjef Odd Arild Grefstad innledet mer tradisjonelt om behovet for både kloke hoder og kloke penger – og mente næringen kan ta rollen som spydspiss i digital og annen omstilling. 

  Grefstad innrømmet selv at det var mer uvanlig i hans rolle når han advarte mot økende ulikheter samfunnet. 

– Det er avgjørende at folk flest får del i verdiene som skapes, sa Grefstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skal det bygges tusenvis av boliger
Området Gjersrud-Stensrud på Klemetsrud i Oslo kan få så mange som 25 000 nye innbyggere. Området ligger inntil E6 sørover ut av Oslo.
01:26
Publisert: