Ap-leder Jonas Gahr Støre solgte seg ut av DNB-fond tidligere denne uken, etter at NRK kontaktet ham om investeringene. Grunnen var at fondet hadde en liten eierandel i den amerikanske oppkjøpsfondsgiganten KKR Inc, og et av KKRs fond eier rundt halvparten av det private eldreomsorgsselskapet Stendi.
Arbeiderpartiet har gått knallhardt ut mot profitt i velferden under valgkampen, og Støre solgte seg derfor ut av fondet da han oppdaget at han investerte i en privat velferdsaktør.
Fondet Støre solgte seg ut av er ikke det eneste fondet han har investert i som har penger i KKR. Det er også fondet DNB USA Indeks, som står på en liste over Støres fond som DN fikk fra Arbeiderpartiet torsdag.
– Som han sa i går kveld, han har bedt banken om en gjennomgåelse av eventuelt selskaper som driver med kommersiell velferd i Norge, for å kunne sikre at han ikke har penger der, skriver Støres kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i en epost.
Liten eierandel
Støres fond har ikke direkte hatt eierandel i KKR-fondet som har eierskapet i Stendi, men det er vanlig at KKR – som tilrettelegger av fondene – har en mindre eierandel i sine egne fond, og dermed tjener på fondets investeringer.
Litt under fem prosent av DNB-fondet DNB Private Equity Retail B er plassert i aksjer i det amerikanske børsnoterte KKR. Det er fondet Støre solgte seg ut av tidligere denne uken. Fondet DNB USA Indeks, har 0,05 prosent plassert i KKR.
Støres eierskap i det første fondet han solgte seg ut av var ved årsskiftet på 1,3 millioner kroner i DNB-fondet, og eierposten i KKR Inc. var trolig på knappe 60.000 kroner.
Basert på opplysninger i Financial Times om KKRs kjøp av Ambea, utgjør KKRs investering i Ambea omtrent 0,2 prosent av KKRs samlede investeringer.
Hvis vi antar at investeringen i Ambea også utgjør 0,2 prosent av KKRs børsverdi, vil Støres implisitte eierandel i Ambea utgjøre omtrent 120 kroner.
Kan være enda mindre
Stendi er en del av Ambea, så Støres eierandel i Stendi vil være enda mindre.
Det er forbundet en del usikkerhet til DNs regnestykke, men sannsynligheten er stor for at Støres eierandel er enda mindre.
Etter det DN kjenner til er plasseringen i DNB USA Indeks i dag svært liten, slik at Støres implisitte eierandel i Stendi gjennom det andre fondet er enda mindre enn gjennom det første.
KKR er en av verdens største forvaltere, og deres fond eier hele eller deler av selskaper over hele verden. Nylig kom for eksempel KKR-fond inn på eiersiden i det norske alarmselskapet Sector.
Fikk atomvåpentrøbbel
DN skrev for to år siden at Støre var investert i et fond forvaltet av Egerton Capital i London, som i sin tur hadde plassert penger i giganten Northrop Grumman, et selskap som står sentralt i den amerikanske atomvåpenindustrien. Støre solgte seg så ut av fondet.
Familieselskapet Femstø, der Jonas Gahr Støre er største eier med rundt tre fjerdedeler av aksjene, hadde et svakt år i aksjemarkedet i fjor, og tapte 1,1 millioner kroner før skatt. Egenkapitalen i selskapet krympet dermed til 88 millioner kroner.
I en samleoversikt Støre la frem, fremgikk det at formuen totalt sett krympet fra over 72 millioner kroner til 68 millioner kroner i fjor. Finansavisen skrev senere at de reelle verdiene er på rundt 111 millioner kroner når en ikke bruker ligningsverdiene på Støres eiendommer men i stedet anslag på den virkelige markedsverdien.
Ap-lederens rikdom stammer fra arven etter hans bestefar. I mange år var han på eiersiden i ovnsprodusenten Jøtul.
Femstø er en passiv investor, som bruker de eksterne forvalterne DNB og Danske Bank. De har plassert midlene i aksjefond og rentebærende papirer. Femstø tar ikke selv investeringsbeslutninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.