Mandag tar han imot lederne for de andre sosialdemokratiske partiene i Norden, deriblant den svenske statsministeren Stefan Löfven, samt de nordiske LO-lederne, til årsmøtet i Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK).

Diskusjonen om økte forskjeller, populisme og velgeropprør i land som USA og Storbritannia danner bakteppe for diskusjonene på Voksenåsen i Oslo.

Støre mener sosialdemokrater i Europa ofte har gått i en felle hvor de «snakker om symptomer, i stedet for kjernen». Som eksempel viser han til den italienske venstresidens utfall mot tidligere statsminister Silvio Berlusconi, i stedet for å bruke tiden på å snakke om årsaken til hans popularitet.

– Vi må tilbake igjen til arbeid – trygget for arbeid og trygghet i arbeid, sier Støre, som advarer mot mer midlertidighet og ansettelser hvor folk ikke får lønn mellom oppdrag.

– Vi må holde fast på at vi er partiene for folk som gjør et ærlig arbeid og deres interesser. Det er strategien mot populismen: Å ta hverdagslivet og arbeidet på alvor, sier Støre.

– Slitent Solberg-argument

Arbeiderparti-lederen slår tilbake mot statsminister Erna Solberg (H), om har anklaget venstresiden for å snakke Norge ned. Han mener hun virker som en sliten og defensiv statsminister når hun kommer med slike anklager mot dem som er uenig med henne, mener Støre.

– Hun framstår som om hun ønsker å bli beskyldt for å ligne på Donald Trump. Men det er ingen som har kommet med den påstanden. Det vi har sagt er at det er naivt å tro at Norge er immun mot krefter som skaper økte forskjeller, som i sin tur kan føre til at politiske ytterfløyer og lettvinte løsninger vinner fram, sier Støre til NTB.

Useriøst

En egen studie om arbeidsforholdene i luftfarten skal diskuteres på SAMAK-konferansen.

– Folk som tidligere hadde trygge, forutsigbare jobber, som også var viktig for sikkerheten, opplever nå at det finnes selskaper som bare betaler deg mens du sitter i flygersetet. Vi skal ha en diskusjon om hva som kan gjøres for å hindre useriøsitet i arbeidsmarkedet, sier Støre.

Tirsdag morgen deltar Støre, Löfven og lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, på et møte for å diskutere Europas utfordringer både når det gjelder arbeid, ulikhet og klima.

Støre mener at man må bruke mulighetene som ligger i nordisk samarbeid bedre, både innen velferd, klimapolitikk for industrien og møtet med den teknologiske utvikling.

Samtidig ser han den nordiske modellen, kjennetegnet ved samarbeid mellom organisasjonene i arbeidslivet, ordnede forhold i arbeidslivet og en ambisjon om rettferdig fordeling, som sentrale for å svare på uroen blant velgere i Europa.

– Vi har mange av de redskapene som andre land famler etter for å møte utfordringene fra globaliseringen. Vi må bruke dem, ikke bygge dem ned, konkluderer han. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.