Den tidligere statsråden gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar, etter flere varsler mot ham om seksuell trakassering.

Giske begynte talen med å takke de fremmøtte som skal konstituere et nytt lokallag i Arbeiderpartiet, som ga ham stående applaus da han ankom og fulgte opp med klapping hele veien slik at Giske måtte ta flere pauser. Også foreldrene til den tidligere nestlederen er til stede.

– For meg er det her å komme hjem, sier han tidlig i talen.

Har gjort feil

Deretter snakket han om varslersakene, og forklarte at det ikke ville være naturlig å ikke omtale sakene som har kostet han jobben som nestleder i den første offentlige talen siden.

– Jeg har gjort feil, sier en tydelig preget Giske.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevisst min rolle og min makt, sier han i tillegg.

Giske viser også til hvordan de som er nære ham har hatt det:

Lei seg

– Jeg er lei meg for hendelser som var upassende og ubehagelige, lei meg for folk som har hatt det vondt, varslere, men også for hvordan det har rammet mine nærmeste, sier Giske.

De første varslersakene mot den daværende nestlederen kom i desember, og ble først omtalt av DN. Samme måned beklaget han sin oppførsel, og det gikk ikke mange ukene før han trakk seg som nestleder. Giske har også mistet plassen sin i sentralstyret i partiet.

Varslerne fikk ros av Giske.

– De som har fortalt om meg, fortjener respekt for sitt mot. Etter mange år står de fram med historier som sikkert er kjempevanskelig å fortelle om. Det er historier som ikke skal bagatelliseres og bortforklares. Jeg har tatt det til meg og gitt en uforbeholden unnskyldning, sier han.

De lokale trønderne var meget fornøyde med at Giske kom.
De lokale trønderne var meget fornøyde med at Giske kom. (Foto: Gorm K. Gaare)

Trakk frem valgnederlaget

Utover i talen snakket Giske om smellen Arbeiderpartiet gikk på i fjorårets stortingsvalg. Partiet har fortsatt å stupe på meningsmålingene siden.

– Det var vi som ikke klarte å vise at vi var på deres side, sier Giske om velgerne. Han tror ikke det er en selvfølge at partiet vil slå tilbake.

Han pekte på kampsaker han mener er viktige for Arbeiderpartiet i veien tilbake mot regjeringsmakt, blant annet en inkluderende distriktspolitikk, familiepolitikk for en ny tid og bedre skolepolitikk.

Imponerte tilhørere

Giskes venn og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell var en av de fornøyde tilhørerne.

– Det var en meget god tale. Jeg synes han omtalte varslersakene på en ydmyk måte og jeg håper det blir et punktum i saken.

Asphjell lot seg imponere av sin venn Giskes tale.
Asphjell lot seg imponere av sin venn Giskes tale. (Foto: Gorm K. Gaare)

Asphjell tror talen kan være startskuddet for Giskes ferd opp i partiet.

– Jeg mener Trond kan komme tilbake i posisjoner i partiet. Det har Jonas sagt selv også, sier han.

Også Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen, lokallederen for det nye Arbeiderpartiet, ble imponert av talen.

– Det var inspirerende og rørende. Jeg synes Trond Greide seg veldig bra, selv om det nok ikke var enkelt for han. Jeg er glad for det han sa om at metoo-kampanjen forandrer verden, sier hun.

Gulbrandsen var meget fornøyd med talen til Giske.
Gulbrandsen var meget fornøyd med talen til Giske. (Foto: Gorm K. Gaare)

Har ikke snakket med Støre

Etter pressekonferansen hadde Giske en seanse med pressen.

Hvordan er forholdet til Jonas Gahr Støre i dag?

– Jeg har ikke snakka så mye med Jonas Gahr Støre de siste ukene, så vi skal samarbeide godt i stortingsgruppa når jeg er tilbake der neste uke, svarte Giske.

– Har dere behov for å snakke litt sammen for å komme på godfot igjen?

– Kommer ikke til å si noe mer om de sakene, sa Giske.

Giske har tidligere bestridt innholdet i varslene mot ham, mens advokatene hans har gått i strupen på partileder Jonas Gahr Støre for håndteringen av sakene. (Vilkår)

Oppsummering av børsuken som burde komme med en helseadvarsel
01:41
Publisert: