Statsbudsjettet legges frem 6. oktober. I år blir det uten statsministeren til stede i stortingssalen.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal delta på EU-toppmøtet om energisituasjonen i Praha samme dag.
Ifølge den Brusselbaserte nettavisen Euractiv er totalt 44 europeiske land invitert. Formålet med forumet er, ifølge hjernen bak, den franske presidenten Emmanuel Macron, å skape en plattform for politisk dialog og samarbeid for det europeiske kontinent. Derfor er ikke bare for EU-landene, men også for landene som ønsker og bli medlem og de som er tilfreds med å stå utenfor, invitert med.
Tema for møtet blir krigen i Ukraina, energikrisen og den økonomiske situasjonen i Europa.
- Hele Europa står i en energikrise som følge av krigen i Ukraina. Det er i Norges interesse å jobbe tett sammen med våre europeiske allierte for å finne gode løsninger. Norge er for tiden den største leverandør av gass til Europa, og det er derfor naturlig at vi er til stede når europeiske ledere diskuterer tiltak for å løse energikrisen. Derfor reiser statsministeren til Praha for møte ledere fra hele Europa, både i og utenfor EU, sier Tale Jordbakke, statssekretær ved statsministerens kontor (SMK), til DN.
«Det blir bråk»
Da Støre talte til Arbeiderpartiets landsstyre på Folkets Hus tirsdag understreket han at det var få ting å glede seg til ved neste års statsbudsjett. Det blir ikke store nye satsinger i dette budsjettet, og mye må settes på vent, både når det gjelder bygg, samferdsel og utvidelser av velferden.
– Det kommer til å bli en del bråk når vi legger frem budsjettet. Men i den kampen skal vi stå, og vi skal stå sammen, sa Støre.
Dette er det første budsjettet Støre-regjeringen legger frem. Men nå blir finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) alene om den tøffe jobben med å legge frem de «dårlige» nyhetene.
Tradisjonelt sett er budsjettdagen finansministerens dag, men alle regjeringsmedlemmene, inkludert statsministeren, pleier å delta i Stortinget både i salen og i Vandrehallen.
Venstres nestleder Sveinung Rotevatn sier det er en klok vurdering fra statsministerne å heller reise på EU-toppmøtet.
- Han må kunne stole på at finansministeren hans håndterer budsjettet i Stortinget. Norge må stille opp på europeiske arenaer når vi for en gangs skyld får innpass. Jeg håper regjeringen fremover vil være konsekvent på dette, sier Rotevatn.
Gasspress på Norge
Energikrisen i Europa og de rekordhøye gassprisene legger et stort press på EU – og på Norge. Siden Russland har stengt av store deler av gasstilførselen til Europa, har Norge blitt EUs største leverandør av gass.
Med det følger det enorme inntekter til Norge. I Europa murres det om at det også forplikter Norge til å bidra mer.
EU-landene er nå enige om at de ønsker et pristak på gass. I praksis betyr det at EU innfører et forbud mot å kjøpe gass til priser over en viss terskel. Det er ikke tatt stilling til om det skal gjelde all gass eller kun russisk. Flere medlemsland, inkludert Danmark, har tatt til orde for at også Norge må levere gass til en makspris.
Støre har på kort tid hatt to telefonsamtaler med Europakommisjonens president Ursula von der Leyen. Under mandagens samtale ble pristak drøftet. Norges holdning er at et pristak på gass ikke løser situasjonen – men kan snarere bidra til å forverre den.
Hvis det blir et pristak i EU, kan det for eksempel føre til at mer av den norske gassen går mot Storbritannia fordi de er villig til å betale mer. Norges argument er at problemet er mangel på gass, ikke nødvendigvis prisen.
Etter det DN erfarer er opplevelsen at Europakommisjonen forstår Norges innvendinger. Også to viktige EU-land, Frankrike og Tyskland, skal ifølge DNs opplysninger dele Norges syn på pristak.
Det pågår nå tett dialog mellom Oslo og Brussel, Berlin og Paris om dette.
– Jeg opplever at det er en felles forståelse på kommisjonen og norsk side for hva som er et velfungerende marked i Europa i en situasjon hvor en stor del av gassen er blitt borte. Det de er opptatt av, er at de ikke kan tillate seg at det kommer mindre gass enn i dag – der er Norge viktig, sier Støre til DN.
Kontakt med Equinor
Støre har flere ganger understreket at det ikke er han eller regjeringen som selger gassen, det er opp til selskapene. Regjeringen mener at oljeselskapene og kjøperne bør inngå langsiktige fastprisavtaler for norsk gass, uten inngripen fra myndighetene, for å redusere prispresset.
Støre svarer kontant nei på om regjeringen har sendt et signal til Equinor om å inngå fastprisavtaler for en billigere penge med europeiske kjøpere.
– Men vi har nær kontakt med selskapene for å formidle de inntrykkene vi får og vi får inntrykk tilbake fra selskapene. Det er en del av den gode norske modellen, sier Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.