Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen la onsdag frem en rekke forslag til tiltak som er ment å dempe den tiltagende energikrisen i Europa.

Hun foreslo en såkalt «Robin Hood»-ordning, der energiselskapenes gigantiske overskudd skal komme medlemslandene til gode slik at de også kan hjelpe forbrukerne.

Et annet tiltak er å innføre en makspris på russisk gass.

I Financial Times i dag ble statsminister Jonas Gahr Støre gjengitt på at han er åpen for å diskutere et pristak på gass også i Europa.

På spørsmål om Norge frivillig ville ha godtatt et pristak på gass, svarte Støre slik:

«Jeg lukker ikke døren for ideer som kan ta Europa fremover».

Dette ble av mange oppfattet dit hen at Støre nå åpnet opp for at Norge kan innføre et pristak på gass. Det står i rak motsetning til signalene regjeringen kom med tidligere i sommer.

Til NTB oppklarer Støre at han ikke vil lukke døren for noen løsninger, før helheten og det konkrete innholdet i tiltakene fra EU, kommer på bordet. Han understreker at det er selskapene som har ansvar for å inngå fremtidige gassavtaler.

Onsdag kveld hadde von der Leyen og Støre en telefonsamtale om norsk gassforsyning til Europa. Et mulig gasspristak var ikke tema, får DN opplyst.

Etter samtalen kom von der Leyen med rosende omtale av Norge.

– Norge har økt sin gassproduksjon for å forsyne EU. Norge er en sann klippe for Europas energisikkerhet, skriver von der Leyen på Twitter.

Tidligere i sommer var regjeringen kritisk til diskusjonen om et mulig pristak på gass. Regjeringen har ikke endret holdning i dette spørsmålet, får DN opplyst.

– Støre skaper usikkerhet

Høyres Nikolai Astrup reagerer på at Støres intervju med Financial Times kunne skape et inntrykk av at Norge nå var positive til et pristak på gass.

– Støre skaper usikkerhet om hva som er regjeringens syn på pristak, og det er uheldig. Det kan skape forventninger til Norge som regjeringen vanskelig kan innfri, og gi ammunisjon til regjeringer i Europa som ønsker en mer radikal inngripen i markedet enn det EU ser ut til å gå inn for, sier Astrup til E24.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.