6. oktober legges endelig statsbudsjettet for 2023 frem.

Selv om det er finansminister Trygve Slagsvold Vedum som står i sentrum på budsjettdagen, er tradisjonen at alle regjeringsmedlemmene deltar. I år kan det derimot hende at Norges viktigste politiske figur, statsminister Jonas Gahr Støre, befinner seg i Praha, Tsjekkia.

Støre er nemlig invitert til et forum for statsledere i Europa, som vil bli avholdt 6.–7. oktober. Viktige spørsmål som krigen i Ukraina og energikrisen i Europa vil bli tatt opp under møtet, ifølge nyhetssiden Euractiv.

DN har spurt Statsministerens kontor om Støre vil delta på møtet eller om han vil følge statsbudsjettet, og hvem som eventuelt vil reise i hans sted.

Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse svarer følgende i en epost:

– Norge har fått en invitasjon, og vi vil vurdere hvordan regjeringen kan være representert på dette møtet.

– Bør prioritere å delta

Venstre er tydelig i sin sak: Med den alvorlige situasjonen i Europa, bør Støre prioritere å delta på det europeiske møtet.

– Hvis han er bekymret for å motta kritikk i Stortinget for det, så vil vi i alle fall gi ham full ryggdekning for å delta på toppmøtet. Blir toppmøtet så viktig som det virker, med deltagelse fra regjeringssjefer fra hele Europa, vil det være svært spesielt hvis den norske regjeringssjefen ikke deltar, sier finanspolitisk talsperson og nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn til DN.

Fredag var Europas energiministre samlet i Brussel for samtaler om tiltak for å dempe effekten av energikrisen. Her ble et generelt pristak på gass, som også innebærer et pristak på norsk gass, diskutert.

– Det var rett og slett flaut på fredag da vi så Europas energiministre møttes for å diskutere vilkårene for Norges viktigste næring og Norge ikke var til stede. Dette var jo ikke regjeringens feil, for vi ikke er medlemmer, så når man først blir invitert, bør man benytte seg av muligheten å delta, sier Rotevatn.

– Det er finansministerens dag

Ifølge Euractiv er totalt 44 europeiske land invitert. Formålet med forumet er, ifølge hjernen bak, den franske presidenten Emmanuel Macron, å skape en plattform for politisk dialog og samarbeid.

Møter samtlige statsoverhoder til forumet, utenom statsminister Støre, mener Rotevatn dette vil være uheldig.

– Det er selvfølgelig tradisjon for at statsministeren er i Stortinget når statsbudsjettet legges frem, men det er til sist finansministeren som legger budsjettet frem, det er hans dag. Vi håper Stortinget kan leve med at finansminister legger budsjett frem mens statsminister ivaretar våre interesser på europeisk nivå.

Lørdag skrev DN om hvordan norske diplomater i EU og Utenriksdepartementet er bekymret for Norges omdømme. Ambassadene kunne allerede i juli rapportere om at mange allerede ser på Norge som krigsprofitører.

– Vi har allerede sett artikler i toneangivende europeiske aviser i The Economist og Financial Times der Norge blir kritisert for å sitte på utsiden og håve inn penger på krigen. Vi kan mene det er et urettferdig bilde, men det er i høyeste grad i vår interesse å korrigere det bildet. Blir møtet så viktig som det virker, så bør Norge være representert på høyeste nivå, mener jeg, sier Rotevatn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.