– Jeg skal ikke uttale meg om den moralske eller etiske siden ved dette, men det Kallmyr har gjort, er straffbart, sier advokat Arild Humlen.

Onsdag skrev Aftenposten at justisminister Jøran Kallmyrs filippinske au pair måtte forlate landet 10. mai for brudd på utlendingsloven. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener nemlig at hun har jobbet ulovlig for familien siden august i fjor.

Ifølge Aftenposten bodde au pairen hos en annen familie før hun flyttet hjem til Kallmyr. Dette skjedde imidlertid før hun hadde levert inn søknad om au pair-tillatelse og fått time hos politiet.

Justisministeren har forklart at au pairen ikke jobbet i denne perioden. I et intervju med NRK fredag kveld bekrefter Kallmyrs au pair dette:

– Jeg slappet av, gikk ut med venner, var i kirken og ble kjent med familien. Familien Kallmyr ga meg all frihet til å komme og gå i huset deres som jeg ville i perioden hvor jeg ventet på avtalen min med politiet, sier hun til rikskringkasteren.

Advokat Arild Humlen, som er ekspert på utlendingsrett, forteller at det Kallmyr har gjort, likevel er ulovlig.

– Det spiller ingen rolle om au pairen har jobbet hos ham eller ikke. Au pairens oppholdstillatelse er knyttet til den første vertsfamilien hennes. Hvis hun skal bytte familie, må hun vente på den adressen til hun får time hos politiet.

– Når hun velger å flytte, bortfaller oppholdstillatelsen. Det betyr at Kallmyr har huset en ulovlig utlending, noe det er egne straffebestemmelser for, sier Humlen.

Advokat Humlen har tidligere ledet Advokatforeningens lovutvalg i Asyl- og utlendingsrett.

«Burde visst bedre»

Advokaten forklarer at regelverket er strengt for å unngå misbruk av au pair-ordningen.

– De er karakterisert som sårbare individer, og det er en tynn grense mellom lovlig bruk av au pairer og utnyttelse. De har et svakt vern, og det er derfor reglene er strenge. Disse er ytterligere utdypet i retningslinjer og rundskriv, sånn at det skal være enkelt og tydelig å manøvrere seg i regelverket, sier han.

– En del au pairer skifter oppdragsgiver underveis i oppholdet, og her ligger det en fare for misbruk. Utlendingsmyndigheten ønsker å ha kontroll over under hvilke vilkår og hvor au pairene bor for å sikre mot at de utnyttes. Derfor er det satt en tydelig regel ved bytte av vertsfamilie: Man skal ikke kunne flytte inn eller bo hos en vertsfamilie før politiet har registrert forholdet. Hele kontrollsystemet er slik at politiet hele tiden skal vite hvor du bor, sier han.

Ifølge Humlen er dette tydelig forklart i retningslinjer fra UDI.

– Dette er gjort for å beskytte au pairene. Det er ganske lang ventetid for å få registrert seg. I denne perioden er det satt en entydig og klar grense for å hindre misbruk. Dette er en overtredelse under utlendingslovgivningen som gir grunnlag for straffeforfølgelse.

– Her har vi en spesiell situasjon der en tidligere advokat og nåværende justisminister burde visst bedre, sier han.

Avviser at au pairen jobbet

Justisminister Jøran Kallmyr var ikke tilgjengelig for kommentar fredag.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik viser til Kallmyrs uttalelser på NRKs Politisk kvarter og Kallmyrs Facebook-profil.

På Facebook viser blant annet justisministeren til at de ble fortalt av et av Norges største au pair-byråer at det er fast praksis å flytte inn hos en ny familie, men ikke jobbe, i påvente av at søknaden blir godkjent.

– Selvsagt fikk hun lommepenger av oss. Selvsagt fikk hun bruke badet og kjøkkenet vårt i tiden frem til hun fikk time hos politiet, og selvsagt måtte vi vise henne hvordan dette fungerte. Men hun gjorde ingen oppgaver for oss, fordi vi var fullstendig klare over at hun ikke fikk lov til det før hun hadde vært hos politiet, sa Kallmyr i Politisk kvarter, gjengitt i VG.

Hun sier også at hun klaget på vedtaket fra UDI samme dag som hun mottok varselet om utvisning. I går meldte NRK at au pairen først klaget torsdag kveld.

Flere medier gjenga samme dag et brev fra au pair-byrået til Kallmyrs familie, der au pair-byrået gir beskjed om at au pairen kan flytte inn hos familien før hun startet å jobbe for dem.

På UDIs hjemmesider står det imidlertid:

«Du kan ikke flytte inn hos vertsfamilien før du har fått au pair-tillatelsen din.

For au pairer som skal bytte vertsfamilie, står det:

«Du kan bo og utføre oppgaver hos den nye vertsfamilien så snart du har levert en fullstendig søknad hos politiet.»

UDI-direktøren forstår forvirringen

UDI-direktør Frode Forfang skrev fredag i et blogginnlegg at regelverket skal være tydelig, men at praksisen hos samarbeidspartnerne kan virke forvirrende.

«Et spørsmål som har kommet opp er om man kan være gjest hos en familie i påvente av at fullstendig søknad er levert hos politiet. Her ser jeg i media at noen av våre samarbeidspartnere (byråer) har gitt informasjon som avviker fra det som fremkommer på våre egne hjemmesider og i våre rundskriv. Jeg kan forstå at de som skal forholde seg til regelverket i så fall blir forvirret og kan tro at alt er i orden,» skriver Forfang.

Han legger til at «regelverket skal være klart nok, men informasjonspraksisen hos våre samarbeidspartnere må vi se nærmere på.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.