Kosmo ble 69 år gammel.

–Våre tanker går til hans nærmeste. Vi takker Jørgen for hans innsats for det norske samfunnet og i Arbeiderpartiet, skriver Støre på Twitter.

Jørgen Hårek Kosmo, opprinnelig utdannet som forskalingssnekker, satt på Stortinget i 20 år, fra 1985 til 2005, de siste fire årene som stortingspresident. Han var forsvarsminister i Jagland-regjeringen fra 1993-1997, og arbeids- og administrasjonsminister i Stoltenberg I-regjeringen fra 2000–2001.

I 2005 mottok han som første stortingspresident i nyere tid storkorset av St. Olavs Orden for sin embetstjeneste. Samtidig fikk han storkorset av den svenske Nordstjerneordenen.

Samme år ble den markante nordlendingen utnevnt til riksrevisor, en stilling han hadde til 2013. Der ble han kjent for ikke akkurat å pakke inn kritikken. Både Nav, psykiatrien, veivesenet, oljefondet og Norsk Tipping var blant dem som fikk oppleve den omstridte riksrevisorens filleristing.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er med stor sorg og vemod at han har fått nyheten om at tidligere forsvarsminister og riksrevisor Jørgen Kosmo er død.

– Han var syk en tid, men det er vondt for alle oss i Arbeiderpartiet, også langt utenfor vårt parti, å få nyheten om hans død, sier leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre til NTB.

– Hele det politiske Norge hedrer minnene om Jørgen Kosmo, som jeg vil si var en bauta i politikken, sier Gahr Støre.

– Jørgen var en tillitsvalgt av førsteklasse. Det var et bredt lerret som han klarte å dekke på en fremragende måte. Han var en person som det var lett å snakke med. Han kom i kontakt med folk og var respektert på tvers av partiskillene, forteller Gahr Støre som legger til at tankene går til familien hans.

(©NTB)(Vilkår)