Laila Anita Bertheussen, samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara, ble i dag pågrepet og siktet for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyser at siktelsen av Waras samboer gjelder brannen i statsrådens bil i helgen.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og gitt inntrykk for at det er gjort av en eller flere ukjente gjerningsmenn, fortsetter hun, sier Bjørnland.

Aftenposten melder at Wara tar permisjon inntil videre.

Tor Mikkwl Wara ble gratulert av samboeren, som nå er siktet, da han ble utnevnt som statsråd i fjor. Statsminister Erna Solberg sto ved siden av på Slottsplassen.
Tor Mikkwl Wara ble gratulert av samboeren, som nå er siktet, da han ble utnevnt som statsråd i fjor. Statsminister Erna Solberg sto ved siden av på Slottsplassen. (Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)

Det er uklart hvordan Bertheussen stiller seg til siktelsen. Hun skrev følgende om brannen på Facebook på mandag, da hun reagerte på en beskrivelse i VG:

«Sorry, jeg var alene hjemme og lå og sov da jeg ble vekket at politi (tror jeg) med beskjed om at bilen brant og jeg fikk ikke gå ut og se. Hvor stor må en bilbrann være for å være mer enn «ikke rare brannen».

Pågrepet i dag

Forholdet sees i sammenheng med tidligere trusler mot Wara, hvor PST åpner for muligheten for at siktede kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske hendelsen som en eskalering av de tidligere truslene. Det har vært fem kjente episoder ved hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara siden desember, og 10. mars var det brann i statsrådens bil. Det har også vært episoder som offentligheten ikke kjenner til detaljene i.

Etterforskningen er nå i en innledende fase, og Bertheussen blir avhørt i saken av PST.

– Siktelsen kommer etter en helhetlig vurdering der mistanken har styrket seg det seneste døgnet. Bakgrunnen er både teknisk og taktisk etterforskning. Strafferammen er på ett års fengsel, eller bøter, sier Bjørnland.

Politifolk søker med hund utenfor boligen til Wara og Bertheussen.
Politifolk søker med hund utenfor boligen til Wara og Bertheussen. (Foto: Per Thrana)

Bertheussen blir også avhørt om de tidligere episodene.

Oslo tingrett besluttet torsdag at Bertheussen og Waras bolig kan ransakes. PST vurderer det per i dag slik at det ikke er nødvendig å varetektsfengsle henne.

– Oslo tingrett besluttet i dag at siktedes bolig kunne ransakes. Retten mener således det er skjellig grunn til å kunne mistenke Bertheussen for forholdet, sier Bjørnland.

Mandag la Laila Anita Bertheussen, justisminister Tor Mikkel Waras samboer, ut denne posten på sin Facebook-profil.
Mandag la Laila Anita Bertheussen, justisminister Tor Mikkel Waras samboer, ut denne posten på sin Facebook-profil. (Foto: Facebook)

Gikk ut på Facebook

Bertheussen gikk senest på mandag hardt ut på Facebook, og reagerte på «alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene». Det beskrev hun som «en ekstra stor belastning i tillegg til all terroren vi utsettes for».

Hun har også kommentert sikkerheten rundt boligen.

«Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!» skrev hun på Facebook.

Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen skal ha pressekonferanse om saken 16:45. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

PST-sjef Bjørnland opplyser at justisministerens samboer er siktet.
PST-sjef Bjørnland opplyser at justisministerens samboer er siktet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)
I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: