I torsdagens DN fikk Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre kritikk av Høyre og Frp for å opptre dobbeltmoralsk. Bakgrunnen er at Jonas Gahr Støre og familien har benyttet privat legevakt, privat aldershjem og private skoler for barna. Samtidig er Ap imot regjeringens forslag om fritt behandlingsvalg, som innebærer at folk kan få støtte til helsehjelp og selv velge om de vil bruke offentlige eller private tjenester.

Tidligere statsminister og Høyrepolitiker Kåre Willoch mener saken bør få Arbeiderpartiet til å revurdere sin innstilling til private innslag i det offentlige.

- Støres og familiens bruk av private tjenester er ikke helt i tråd med Arbeiderpartiets politikk, men det er bare positivt. Politikken partiet fører trenger en revidering, sier Willoch.

Trenger større valgfrihet

Willoch reagerer på at Ap denne uken stemte imot regjeringens forslag om fritt behandlingsvalg i Stortinget. Forslaget innebærer at pasienter med rett til helsehjelp selv skal kunne velge hvor han eller hun vil behandles blant godkjente virksomheter, også private, - på det offentliges regning. Støre og Ap er sterkt imot reformen, som i første omgang innføres for pasienter innen rus og psykisk helse.

- Jeg synes det er interessant at Støre og familien benytter seg av slike private tjenester. Prioriteringene viser at det er et behov for større valgfrihet i det offentlige helsetilbudet, sier Willoch.

- Støre og familien har økonomi til å velge de løsningene som de synes fungerer best. Jeg mener at også folk flest bør sikres større valgfrihet i det offentlige, sier Willoch.

Bor på luksuspensjonat

DN har tidligere omtalt at Støres far har bodd på Sollihøgda seniorpensjonat, der beboerne for minimum 2000 kroner døgnet får et privat værelse, mat laget fra bunnen av, tilbud om poesikvelder og vin- og ostekvelder i naturskjønne omgivelser. Det eksklusive pensjonatet ligger rett utenfor Oslo og leier lokaler av milliardær Olav Thon.  Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener saken er «nok et eksempel på at Støre har én moral for seg selv og en annen moral for folk flest.»  

- Jeg har forståelse for at Støre ønsker det beste tilbudet for sin far, og at de har betalt for et privat eldrehjem vil jeg ikke kritisere. Samtidig er dette unektelig dobbeltmoralsk, når Støre og Arbeiderpartiet er så sterke motstandere av private innslag i eldreomsorgen, uttalte  Høyres parlamentariske leder,  Trond Helleland til DN.

Avviser kritikk

Støre avviser kritikken fra Høyre og Frp og viser til at han ikke er imot private helsetilbud.  Han avfeier også at han har ansvaret for foreldrenes valg av eldreomsorg.

- Det viktige for meg i politikken er å sørge for at vi bruker av våre felles ressurser til å utvikle et godt kvalitetsmessig tilbud til alle eldre. Jeg synes ikke det er en god løsning å lage et system der folk må velge private, kommersielle løsninger. Jeg tror vi får det best ved å investere i offentlig eldreomsorg, sier Støre.

Han avviser at han har én moral for seg selv, og en annen moral for folk flest:

- Det er ikke feil å gå på en privat legevakt hvis du anser at det er det riktige. Og ved noen anledninger har jeg selv brukt dette. I hovedsak har jeg brukt den offentlige legevakten, den er ofte bedre og mer tilgjengelig. Jeg har ikke noe moralsk syn på hvilken legevakt jeg eller andre går på, men jeg tror ikke at vi samlet får et bedre helsetilbud ved å ta pengene fra det offentlige til å opprette flere slike helsetilbud, sier Støre.

- Burde ikke flere få mulighet til å velge private løsninger slik du og din familie har gjort?

- Det er private legevakter som det er fritt frem å bruke og som staten ikke støtter. Pengene kommer ikke fra sykehusene, og det er her jeg mener at Høyre og Frp foreslår dårlige løsninger. Jeg mener at fellesskapet må ha styringen på hvordan helsepengene brukes, slik at vi får mest mulig ut av hver krone, og et godt tilbud til alle. Hva du bruker pengene dine på til helse utover dette er opp til deg - det er etableringsrett i Norge, sier Støre.

jorun.aartun@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.