For å bremse klimautslippene, har enkelte politikere og økonomer tatt til orde for en raskere nedbygging av norsk olje- og gassvirksomhet. Dette er feil vei å gå, mener sentralbanksjef Øystein Olsen.

Skulle vi i Norge «forsere avviklingen av produksjonen på norsk sokkel, ville andre tilbydere stå klare til å ta over. Effekten på klima er derfor diskutabel. Selv ville vi pådra oss en betydelig kostnad», sa Olsen i sin årstale torsdag,

Sentralbanksjef Øystein Olsen får kritikk for manglende miljøbudskap. Her i Norges Bank like før årstalen torsdag kveld.
Sentralbanksjef Øystein Olsen får kritikk for manglende miljøbudskap. Her i Norges Bank like før årstalen torsdag kveld. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Miljøvernerne i SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) reagerer sterkt på dette budskapet fra sentralbanksjefen.

Arild Hermstad i MDG.
Arild Hermstad i MDG. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, mener Olsen tar feil både med tanke på miljøet og økonomien.

– Endelig snakker Øystein Olsen om klima i sin årstale, bare så synd at han har tatt med seg snakkepunktene fra oljelobbyen. Å fase ut norsk olje og gass er ikke bare viktig for miljøet, det er også det klokeste Norge kan gjøre for å sikre vår egen velstand i fremtiden, sier Hermstad i en melding.

Han angriper samtidig dagens skattefordeler til oljenæringen, som han beskriver som ikke-bærekraftige.

– Det virker som om Norsk olje og gass ikke bare dikterer oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) og Jonas Gahr Støres (Ap) oljeretorikk, men at de nå også har fått innpass hos Norges Bank, sier Hermstad

«Kortsiktig profittjag»

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er også raskt ute med lignende refs av Olsen.

– Det er uforståelig at sentralbanksjefen gjentar de grunnløse påstandene fra fossilindustriens lobbyister om at norsk gass er en del av det grønne skiftet. Jeg skjønner at oljeselskapene klamrer seg til det håpet, men det er oppsiktsvekkende at sentralbanksjefen tilsynelatende støtter opp under denne myten, sier Kaski i en melding.

Hun fremholder at Norge ikke kan fortsette å vedde hundrevis av milliarder på at vi skal tape klimakampen i årene som kommer.

– Ingen snakker om å legge ned produksjonen på norsk sokkel over natten. Dette handler om at verdens fremtid avhenger av at vi raskt, i løpet av veldig få år – omstiller oss bort fra fossil energi, sier Kaski.

Hermstad understreker at det på sikt vil lønne seg for Norge å omstille seg raskt fra olje til andre næringer.

– Oljenæringen har ikke fremtiden foran seg, og byr ikke lenger på trygge arbeidsplasser. Det er ingen langsiktighet i å subsidiere næringen, bare en kortsiktig profittjag, sier han-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefen pleier «alltid, uansett» å nevne to ting i årstalen. I år var det én av dem som manglet.
02:38
Publisert: