Jonas Gahr Støre, sitter på en knallgrønn stol på Åkrastranden i Karmøy. Han har planer om å få en lignende, men helst i rødt, til hytta utenfor Tvedestrand.

 Arbeiderparti-lederen er på besøk for å se på arbeidet til TIO Karmøy. TIO er arbeids- og aktivitetstilbud på hverdager for personer fra Nav, den kommunale psykiatritjenesten og LAR-pasienter. 

Tidligere rusmisbruker Yngvar Maridal (51) har fått seg jobb gjennom tilbudet, og er nå storfornøyd med å produsere de fargerike TIO-stolene som er blitt en attraksjon på strendene i Karmøy. 

– Man kan utrette noe i løpet av en dag, og da er det veldig greit å komme hjem og kjenne at jeg er litt trett og har gjort noe nyttig. Før var jeg mye hjemme og isolerte meg litt, forteller Maridal, som ikke ville uttale noe om politikk utover at han er for økning av antallet lignende tilbud. 

– Stoltheten av ærlig arbeid til de som jobber her, er en påminnelse om at vi andre som går på jobb og synes det er opp- og nedturer har noe å lære, sier Støre litt senere på dagen, etter å ha forflyttet seg til spisestedet Vili & Ve i Åkrehamn.

 På veien sang han og resten av apparatet til Arbeiderpartiet bursdagssang for Gunnvor Stensvik (70). Stensvik feiret intetanende sammen med datteren og barnebarnet på stranden før Støre og kompani dukket opp. 

Fortsatt krise

Rogaland og Vestlandet er blitt hardt rammet av oljeprisnedgangen, og arbeidsledigheten har vært høy i fylket. Støre peker på at Vestlandet fortsatt er den delen av landet med mest ledighet, og sier det burde bli flere tiltaksplasser, kraftigere grep og tettere oppfølging. 

– Det er fortsatt områder her som er utsatt og trenger tettere oppfølging, sier han mens han sitter på utsiden av Vili & Ve. 

Området er fortsatt i krise, mener Støre, som understreker at tiltakspakken til Arbeiderpartiet er en milliard kroner større enn regjeringens. I juni fikk arbeidsledige 57 millioner kroner ekstra av regjeringen, som blant annet gikk til 500 flere tiltaksplasser.

Det kommer flere nysgjerrige velgere bort for å hilse og ta bilder i løpet av intervjuet. Støre veksler fra å være blid i møte med folket og alvorlig når han snakker om ledigheten han mener preger området.

– Når krisen rammer i en del av landet skal det være et nasjonalt ansvar, og da stiller vi opp, sier Støre. 

Jonas Gahr Støre spiste lunsj på kafeen Vili & Ve i Åkrahamn sammen med blant andre partikollega Hege Haukeland Liadal til høyre.   
Jonas Gahr Støre spiste lunsj på kafeen Vili & Ve i Åkrahamn sammen med blant andre partikollega Hege Haukeland Liadal til høyre.   

Gjemsel i skogen

Mandagen ble fylt med politiske forslag fra Støre. Blant annet lovet han en milliard til yrkesfag og foreslo tiltak for å få unge i arbeid

Tirsdag var det tid for å leke med barna fra SSH Studentbarnehagen. Den godt voksne partilederen dro ut på tur i skogen sammen med Den Norske Turistforening, en rekke journalister og fotografer, som i fellesskap drakk kaffe og lekte gjemsel. 

Jonas Gahr Støre gjemmer seg for Natalie (6) på tur i skogen. Hun klarte imidlertid enkelt å avsløre gjemmestedet til mannen som håper å bli Norges neste statsminister. 
Jonas Gahr Støre gjemmer seg for Natalie (6) på tur i skogen. Hun klarte imidlertid enkelt å avsløre gjemmestedet til mannen som håper å bli Norges neste statsminister.  (Foto: Fartein Rudjord)

Støre fikk også et tre oppkalt etter seg, før han skulle videre til Åkrastranden for å se nærmere på det litt mer alvorlige arbeidet til TIO. 

Noen håndfaste politiske forslag skulle komme i løpet av dagen, på fergen på vei til Stavanger, like etter at nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik hadde blitt med på turen. Hun skal plukke jordbær sammen med Støre på onsdag i den pågående vestlandsturneen. 

Nye ferger

Nettopp ferger vil Arbeiderpartiet gjøre noe med. De lanserte en strategi med følgende punkter: 

  • Et program for nye ferger. Ap bevilget 100 millioner til et slikt program i sitt alternative budsjett for 2017. 
  • Stille krav. Arbeiderpartiet vil stille økte krav til innovasjon og bærekraft i offentlige anbud. 
  • Risikoavlastning. Staten skal bidra med risikoavlastning for innovative kjøp.

Større utskiftning i fergeflåten, er et grep for en mer aktiv næringspolitikk som Ap vil gjennomføre om de kommer i regjering. Dette er en mulighet for Norge, som kan bidra med viktige arbeidsplasser, mener Støre. 

Gjemsel, besøket hos TIO, Vili & Ve og fergeturen, var en del av den tredje etappen på Støres valgkampturné. Den startet søndag med grilling og artisten Sondre Lerche på en av Bergens mest solfylte dager i hele året, før Haugesund sto for tur. 

Hos araberne tok Støre blant annet rollen som quizmaster på utestedet Flytten, noe han var svært fornøyd med. Å sitte med alle spørsmålene og alle svarene var en god opplevelse, forteller partilederen. (Vilkår)