Sist uke skrev DN at Norges rikeste kvinne, Ferd-arving Katharina Andresen (23), var ansatt i en midlertidig hr-stilling i Innovasjon Norge.

Stillingen var ikke utlyst, slik de fleste stillinger i statlige selskaper skal. E24 omtalte dette først fredag i forrige uke.

Siden har kritikken haglet mot både Andresen og Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. I sosiale medier er Andresen blant annet blitt anklaget for utnytte sin posisjon som milliardær og å innta en offerrolle da hun tvitret om hvordan hun føler seg «hengt ut og tråkket på».

– Jeg synes det er urettferdig og fullstendig bakvendt at Katharina Andresen får kritikk for å ha takket ja til denne stillingen, sier kvinnepolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet.

– Hva synes du om at Norges rikeste kvinne har lyst til å jobbe i det offentlige?

– Det synes jeg er stilig.

– Andresen har gjort som flere unge jenter burde gjøre. Hun har vært på hugget, grepet en utfordring og takket ja til en sjanse. Hun skal ikke kritiseres for noe, tvert om så fortjener hun skryt, sier Trettebergstuen.

Traaseth og Andresen møttes på et arrangement i april, der Traaseth anbefalte Andresen å se på jobb i Innovasjon Norge.

Det stormer igjen rundt Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.
Det stormer igjen rundt Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge. (Foto: Per Thrana)

Ifølge Innovasjon Norge fortalte Andresen da Innovasjon Norge-sjefen at hun snart var ferdig med sitt engasjement i konsulentselskapet EY. Traaseth viste da til at Andresen burde undersøke internship-ordningen i Innovasjon Norge.

Deretter sendte Andresen en epost til Traaseth og spurte om informasjon om internship-stillingene. Innovasjon Norge har opplyst at Traaseth svarte at hun måtte ta dette med hr-avdelingen og kopierte inn hr-direktøren.

Stilig med offentlig jobb

Ferd-arving Katharina Andresen ønsker å få bred jobberfaring før hun går inn i familieselskapet.
Ferd-arving Katharina Andresen ønsker å få bred jobberfaring før hun går inn i familieselskapet. (Foto: Gorm K. Gaare)

Andresen har blant annet fått kritikk for at hun er en «drop out» fra BI, og enkelte stiller spørsmål ved hva slags kompetanse hun har, som kan kvalifisere til jobb i Innovasjon Norge.

Anette Trettebergstuen tror Andresens bakgrunn fra en sentral næringslivsfamilie kan ha gitt Andresen kompetanse og kvalifikasjoner som kan være relevante for Innovasjon Norge.

– Absolutt. Men det vet bare de som har vurdert henne til den aktuelle ansettelsen, sier Trettebergstuen.

I skuddlinjen

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj er en av dem som har forsvart Andresen i Twitter-diskusjonen som har rast de siste dagene.

Han reagerer på at Andresen har havnet i skuddlinjen for en prinsipiell debatt om søknadspraksis i Innovasjon Norge.

– Mitt poeng er at en ung kvinne har søkt en jobb hun er bedt om å søke og havner ufrivillig midt i en stor prinsipiell diskusjon hun ikke har bedt om, skriver Siraj på Twitter.

E24 omtalte dette tidligere tirsdag.

Siraj gir også Andresen en håndsrekning:

I en senere tweet understreker han, for ordens skyld, at skulle hun søke jobb i Obos, «så må det bli på en ledig stilling som er utlyst, f.eks. neste års sommertraineeprogram».

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj.
Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj. (Foto: Øyvind Elvsborg)

«Innovasjon Norge må stå til ansvar»

Trettebergstuen er også klar på at det er Innovasjon Norge som må undersøkes.

– Spørsmålet er om Innovasjon Norge har håndtert ansettelsen etter regelverket. Andresen har ikke gjort noe galt, men Andresen skal ikke måtte stå til ansvar for om hun er ansatt på korrekt vis. Det må Innovasjon Norge gjøre, sier Anette Trettebergstuen. (Vilkår)