Torsdag kveld satt Siv Jensen, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Erna Solberg i møte i statsministerboligen for å diskutere samarbeidsspørsmålet.

Mens Venstre har åpnet for å diskutere muligheten av å sitte i regjering med Frp, har KrF-leder Knut Arild Hareide avvist det.

Nå mener topper i de to partiene at det må avklares hvor sammenlimt Venstre og KrF skal være i regjeringsspørsmålet.

– Vi må ha en diskusjon i partiet om hvor siamesiske tvillinger vi er med KrF. Den debatten har ikke kommet opp ennå, av respekt for KrF. De må få tid til å områ seg. KrF har gjort et historisk dårlig valg, det har jeg selv vært med på i Venstre, så jeg vet hva det skaper av behov for å gå i seg selv. Den tiden har vi, sier Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth.

KrFs må få tid

Stortingsgruppen hadde onsdag kveld en første runde om ulike scenarioer i regjeringsspørsmålet, og potensialet i vippeposisjonen, som denne perioden er delt med KrF. I forrige periode kunne Venstre og KrF skaffe regjeringen flertall hver for seg.

Kjenseth er ikke mot regjeringsdeltagelse for Venstre – med eller uten KrF. Han sier han er opptatt av å sikre innflytelse for Venstres politikk, og vil lete etter posisjoner for å få til dette.

– Ingen dører er stengt, sier Kjenseth.

Foreløpig mener Kjenseth partiet har god tid.

Ikke akutt

– Hvor lang tid har dere?

– Det er ikke så akutt, vi har hatt regjeringen i fire år, så vi kan ha den i fire måneder til, sier Kjenseth.

Kjenseth peker også på at regjeringen 12. oktober skal legge frem et budsjettforslag, som Venstre ikke står bak.

Da DN torsdag spurte partileder Trine Skei Grande hvor lang tid hun tror det tar før det kommer en avklaring på borgerlig side, svarte hun:

– Det må du spørre statsministeren om. Men de har jo et budsjett, det er ikke vårt.

Best å «henge sammen»

– Vi har jo hatt et godt forhold til Venstre disse årene, og synes det er en styrke å stå sammen med dem, sier KrFs andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Han peker på KrFs standpunkt om en Sentrum-Høyre-regjering, og at man alternativt er beredt til opposisjon.

– Bør KrF og Venstre bør fortsette som «siamesiske tvillinger» i regjeringsspørsmålet?

– Jeg tror det er bra om vi holder sammen, men Venstre må gjøre sine vurderinger og vi må gjøre våre, sier Ropstad.

Selv tror han det er en styrke for begge at de står sammen, og viser til utsagn fra tidligere statsminister Jan P. Syse (H).

– «Det er bedre å henge sammen enn å henge hver for seg», sa Syse. Sammenhengen var en annen, men det gjelder kanskje litt for Venstre og KrF denne perioden. I mange viktige spørsmål, som miljø, fattigdom, innvandring, er det en styrke at vi langt på vei er enige og står sammen, sier Ropstad.

KrF har landsstyremøte fredag og lørdag. (Vilkår)