– Det er et stort tap for oss når Ketil Solvik-Olsen går ut. Men jeg opplever ikke at regjeringssamarbeidet er svekket. Det kommer alltid en tid for et skifte, sier Erna Solberg (H).

Ifølge statsministeren kom signalene fra de avtroppende statsrådene Terje Søviknes (Frp) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) om at de ønsket avløsning allerede før sommeren.

Fredag presenterte hun de nye statsrådene på slottsbakken – og gikk rett videre for å skryte av og takke av avgående Solvik-Olsen og statsråd Jon Georg Dale (Frp), som skiftet stol, på en pressekonferanse.

– Når noen går ut, kommer noen på. Jon Georg Dale har gjort en formidabel innsats i Landbruksdepartementet, sist med å legge frem krisepakken etter tørkesommeren. Jeg ser frem til å samarbeide med ham som samferdselsminister, sa Solberg.

De nye fikk også litt ros.

– Jeg vet at Bård Hoksrud vil bringe glede og humør inn i regjeringen, sa statsministeren.

Hun pekte på at både Hoksrud (Frp) og den nye olje- og energiministeren Kjell Børge Freiberg (Frp) har erfaring som statssekretærer – Freiberg også i Olje- og energidepartementet, som han nå skal bestyre.

Størst takk

Den største takken fikk likevel Ketil Solvik-Olsen – for statsrådsinnsatsen, men også for sin rolle som brobygger og kompromissmaker i arbeidet med å få den borgerlige regjeringen på plass.

– Ketil har vært en meget ambisiøs samferdselsminister, også opptatt av å få mer ut av pengene. Jeg vil takke for litt mer enn bidraget som minister – i forhandlingene om å få frem regjeringsplattformen, sa Solberg – og la til at hun har et håp om at han kommer tilbake i toppolitikken.

Solvik-Olsen kvitterte med å berømme statsministeren for evnen til å holde hodet kaldt når det stormer i mediene og ellers.

– Men hjertet er varmt. En god, stødig leder, sa han.

Jimmie Åkesson til DN: Det er særlig én ting Frp har bevist for Sverigedemokraterna
01:05
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.