Statsministerens kontor varslet torsdag formiddag at det blir endringer i regjeringen. Klokken 11.45 fredag holder statsminister Erna Solberg pressekonferanse om endringene.

De som slutter er dagens landbruksminister Jon-Georg Dale som overtar Frps prestisjefelt, Samferdselsdepartementet, etter Ketil Solvik-Olsen. Han annonserte torsdag at han går av for å følge kona til USA, der hun har fått jobb på et barnesykehus i Alabama.

Dette byttet skal ha vært diskutert i lengre tid. Det skal også ha vært oppe som tema forrige gang statsminister Erna Solberg gjorde endringer i regjeringen.

Ny landbruksminster

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud overtar som landbruksminister.

Hoksrud sitter i dag i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, men har erfaring fra regjeringsapparatet som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Frps helsepolitiker Bård Hoksrud blir etter det DN erfarer ny landbruksminister.
Frps helsepolitiker Bård Hoksrud blir etter det DN erfarer ny landbruksminister. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Olje- og energiminister

Det er mer overraskende at olje- og energiminister Terje Søviknes går av som statsråd.

Han kom inn som statsråd så sent som i desember 2016. Etter det DN får opplyst, er hans avgang knyttet til at han ønsker å gå tilbake til lokalpolitikken. Søviknes fra Os kommune i Hordaland, var partiets lengst sittende ordføreren da han ble statsråd.

Samtidig henger det en fortsatt en annen sak over Søviknes. For nesten tyve år siden hadde han sex med en da 16 år gammel jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets ungdom. I sommer begjærte hennes bistandsadvokat gjenopptagelse av etterforskningen. Statsadvokaten avviste dette med begrunnelsen «intet straffbart forhold». Kvinnens advokat påklaget avgjørelsen i juli og saken ble nylig oversendt Riksadvokaten.

Ber om ny vurdering

– Jeg kan bekrefte at vi har klaget saken inn til riksadvokaten i juli. Støtteskriv til klagen ble sendt nylig. Vi har bedt om at beslutningen fra statsadvokaten om å ikke gjenåpne etterforskningen, omgjøres. Ved en eventuell beslutningen om at saken ikke gjenåpnes, ber vi om at henleggelseskoden endres fra intet straffbart forhold, til bevisets stilling. Jeg har også bedt Riksadvokaten om å vurdere brudd på andre straffebestemmelser som tidligere straffeloven § 197 og § 198, sier bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad til DN.

Paragrafene hun viser til gjelder blant annet at det er straffbart å skaffe seg seksuell omgang når fornærmede er under 18 år og står under den skyldiges myndighet eller oppsikt eller ved seksuell omgang ved misbruk av stilling som offentlig tjenestemann.

– Kjernen i bestemmelsene er at gjerningspersonen utnytter det overtak han har gjennom sin stilling. Det forhold at fornærmede bare var 16 år tillegges stor vekt etter §198, sier Keller-Fløystad.

Medvirkende årsak

Flere kilder i Frp avviser overfor DN at denne ennå ikke avsluttede prosessen har påvirket beslutningen til Søviknes. På den annen side bekrefter kilder overfor DN at saken er en medvirkende årsak til avgangen. Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Søviknes om denne saken har vært en del av begrunnelsen for å gå ut av regjeringen.

Frps stortingsrepresentant Kjell-Bjørge Freiberg fra Hadsel i Nordland blir ifølge DNs kilder ny olje- og energiminister.
Frps stortingsrepresentant Kjell-Bjørge Freiberg fra Hadsel i Nordland blir ifølge DNs kilder ny olje- og energiminister. (Foto: Hanne Kristin Breivik)

DNs kilder opplyser at det er Frps stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg som overtar etter Søviknes. Freiberg var i mange år ordfører i Hadsel, Nordland, før han i 2015 ble statssekretær i Olje- og energidepartementet. I 2017 ble han innvalgt på Stortinget og sitter i dag i næringskomiteen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Man kan aldri gjøre seg avhengig av et slikt parti
Sveriges statsminister Stefan Löfven forventer at den borgerlige fløyen stenger døren til Sverigedemokraterna.
01:11
Publisert: