En Frp-kilde i regjeringsapparatet erkjenner overfor DN at «det blir tyngre og tyngre for hver gang» å finne en ny justisminister. Partiet har nå i fungerende statsråd Jon Georg Dale fått sin sjette justisminister på fem og et halvt år.

Tor Mikkel Wara er permittert etter at samboeren Laila Anita Bertheussen torsdag ettermiddag ble siktet for å ha tent på parets bil.

Ifølge DNs kilder kan det på nytt bli en diskusjon i regjeringen om ikke det er best at Høyre tar over Justisdepartementet hvis Wara ikke kommer tilbake. Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen torsdag at det er for tidlig å spekulere om eventuelle arvtagere til Wara, og det samme sa flere kilder i regjeringen utover kvelden. Regjeringskilder påpeker også at det ikke er sikkert at Wara ønsker å komme tilbake.

Alternativet hvor Høyre tar over har også tidligere vært på bordet, før Frp sto på sitt og Sylvi Listhaug ble utnevnt i januar 2018. Da skrev DN at krefter i Høyre lenge har ment at partiet trenger å overta deler av eller hele departementet.

I tillegg til det reelle styringsbehovet som partiet deler med Frp, ser Høyre det som viktig å gjenvinne tilliten på justisfeltet – et område de har tapt troverdighet på de siste årene.

Midlertidig USA-opphold

Hvis Frp fortsatt skal styre feltet, begynner de å gå tom for kandidater. Men det er én som DNs kilder peker på som en joker: Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen gikk av som samferdselsminister i fjor for å gjøre det mulig for kona å jobbe som lege ved et sykehus i USA.

Men etter planen skal familien tilbake til Norge til høsten når datteren begynner på ungdomsskolen. Waras permisjonstid avhenger av hvor lang tid politiet bruker på etterforskningen. Trekker den ut over påske og nærmer seg sommeren, øker det sannsynligheten for at Solvik-Olsen er klar som statsråd igjen, påpeker en kilde overfor DN.

– Det partiet og regjeringen trenger nå er en stabil statsråd som ikke finner på noe tull. Med Solvik-Olsen tilbake vil vi få en som har levert som statsråd og som er godt likt i alle partier, sier en kilde.

Positiv til comeback

Et spørsmål som da vil bli vurdert er om han skal tilbake til Samferdselsdepartementet, eller om han skal ta over Justisdepartementet. En annen kilde påpeker at det beste ville være å unngå å la ham gå tilbake til sitt gamle departement, men la Jon Georg Dale fortsette som samferdselsminister, en posisjon han fikk i august i fjor.

Hverken statsminister Erna Solberg eller Frp-leder Siv Jensen vil kommentere saken. Etter det DN erfarer skal ikke Siv Jensen ha startet vurderingene angående Waras politiske fremtid og eventuelle erstattere.

Ketil Solvik-Olsen har ikke besvart DNs henvendelse om statsrådsspekulasjonene, men DN snakket med ham torsdag kveld da han mellomlandet i New York etter en flyreise fra Europa.

For tiden bor han med familien i Birmingham i Alabama, der kona har en legejobb i ett år.

– Når det året er omme, tror jeg hun vil flytte hjem og fortsette i jobben på Rikshospitalet i Oslo. Om jeg får komme tilbake til regjeringen en dag – det aner jeg ikke. Om jeg stiller til stortingsvalg i 2021, aner jeg heller ikke. Men jeg håper at jeg blir aktiv i politikken igjen en dag. I hvert fall før jeg blir pensjonist, sier Solvik-Olsen.

Da DN møtte ham torsdag, før han ble nevnt som mulig Wara-erstatter, sa han i en generell uttalelse at han uansett blir i USA så lenge kona har en jobb der.

– Det er ingen automatikk i at når jeg lander på Gardermoen igjen, så kan jeg gå tilbake til regjeringen eller at én skal ut og jeg inn. Heldigvis er det ikke sånn. Men jeg sier ikke nei til noe heller, sier Solvik-Olsen.

Seks ulike fra 2016

Hvis det ikke skulle bli Solvik-Olsen, er etter det DN erfarer parlamentarisk leder Hans Andreas Limi en kandidat. Da vil i så fall tidligere justisminister og Frps nestleder Sylvi Listhaug erstatte Limi som sjef i stortingsgruppen.

Listen med justisministre fra Frp har vært lang de siste årene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • 2013-2016: Anders Anundsen
  • 2016-2018: Per-Willy Amundsen
  • 2018-2018: Sylvi Listhaug
  • 2018-2018: Per Sandberg (konstituert)
  • 2018-: Tor Mikkel Wara (permisjon)
  • 2019-: Jon Georg Dale (midlertidig)
Mener selv hun var heldig. Særlig én utvikling holder Høyres ordførerkandidat i Oslo våken om natten
– Opprører meg, sier Saida Begum (31).
04:48
Publisert: