– Vi holder nå på med å utarbeide en uttalelse som blir vår kommentar, sier Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt.

Han legger ikke skjul på at Nobelinstituttet er opptatt av ryddighet i denne følsomme saken, og han sier det er viktig at man her taler med én stemme.

Njølstad sier denne offisielle uttalelsen om avtalen mellom Norge og Kina kommer i løpet av mandag ettermiddag.

Taus Lundestad

Den vanligvis så frittalende tidligere direktøren ved Nobelinstituttet Geir Lundestad velger denne gangen å være taus og holde seg til den offisielle linjen ved Nobelinstituttet. Lundestad var direktør da kinesiske Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010.

– Jeg tror det er best at jeg ikke sier noe om denne saken nå, sier Lundestad.

Geir Lundestad. 
Geir Lundestad.  (Foto: Braastad, Audun)

Han henviser til den nye direktøren Njølstad og instituttets offisielle uttalelse.

Taus Jagland

Heller ikke Torbjørn Jagland, som ledet Nobelkomitéen i 2010 og nå er Europarådets generalsekretær, vil uttale seg. Bildene av Jagland med den tomme stolen med bilde av Liu Xiaobo gikk verden rundt da den kinesiske dissidenten ikke kunne møte selv i Oslo for å motta prisen. At Jagland tidligere var både statsminister og utenriksminister bidro til at Kina mente fredsprisen hadde en politisk slagside og at norske myndigheter hadde en finger med i spillet.

Via en talsperson viser Jagland til at det kun er lederen av Nobelkomitéen Kaci Kullman Five som skal uttale seg på vegne av komitéen.

Når DN får tak i Five mandag ettermiddag er hun meget klar på at det skal være rene linjer og at den offisielle uttalelsen som Nobelinstituttet nå er i ferd med å utarbeide, blir den eneste kommentaren.

– Det blir med den kommentaren. Jeg kommer ikke til å si noe mer. Det er bottom line, sier Five.

Liu Xiaobos navn nevnes heller ikke med et ord i den offisielle uttalelsen fra Utenriksdepartementet.

 – Situasjonen siden 2010 har vært krevende, sier utenriksminister Børge Brende i kunngjøringen om at forholdet til Kina nå er normalisert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.