– Kinesiske ungdommer elsker den norske tv-serien Skam, utbryter Zhu Hongren.

Han er leder for China Enterprise Confederation (CEC), som organiserer 500.000 kinesiske bedrifter. Denne uken deltok kineseren på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

NHO og CEC har siden 1980-tallet samarbeidet om kunnskapsutveksling og en rekke prosjekter. Organisasjonene klarte å opprettholde kontakten i årene etter 2010, selv om de ikke hadde fysiske møter i noen av landene. DN skrev i 2014 at et felles arrangement i Kina ble avlyst i siste liten på grunn av den politiske situasjonen.

Musikalske innslag, energibunten Petter Stordalen på scenen og rojalt besøk av kronprinsparet var noe av det Zhu og hans følge fikk oppleve i Oslo Spektrum under NHO-konferansen 9. januar. CEC-sjefen ler og gir inntrykk av at det hele utartet seg som et aldri så lite kultursjokk.

– Vi er litt mer vant til å sitte på rekke og rad på konferanser. Dette var veldig livlig og underholdende. Et helt nytt konsept for oss, sier Zhu.

Han har vært i Norge en gang tidligere, for ti år siden og i en annen rolle. At invitasjonen fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund kom akkurat nå, er ikke tilfeldig.

«Grenseløse muligheter»

Forholdet mellom Norge og Kina ble gjennom fjoråret gradvis normalisert. I vinter var Skogen Lund på offisielt besøk i Beijing sammen med næringsminister Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H).

Nå håper Zhu og Skogen Lund at en frihandelsavtale mellom landene snart er på plass.

– Det finnes ikke noen grense for mulighetene som ligger i et tettere handelssamarbeid mellom Kina og Norge. Jeg har et sterkt ønske om at forhandlingene om en frihandelsavtale skal kunne fullføres allerede innen året, sier Zhu.

Håper på rask fremgang

Forhandlingene om en frihandelsavtale startet i 2008, men kollapset etter at Nobelkomiteen tildelte fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. I årene som fulgte ble de politiske forbindelse brutt og Kina førte offisielt en handelsboikott overfor Norge. Først i slutten av 2016 ble kontakten gjenopprettet.

Forhandlingene om frihandelsavtalen ble gjenopptatt i august i fjor. Både CEC og NHO er involvert i samtalene.

– Nå har vi et unikt tidsvindu. Forholdene har bedret seg, og vi opplever at det er veldig god interesse for Norge i Kina. Den kommende frihandelsavtalen vil være det beste grunnlag for å realisere potensialet for økt handel og investeringer mellom Norge og Kina, sier Skogen Lund.

Kina er i ferd med å bli verdens største økonomi. Zhu er tidligere industriminister i landet. Han snakker om grønn innovasjon og presidentens planer om å etablere en moderne silkevei fra Kina til Europa. Tonen er forsonende. CEC-sjefen ønsker at Kina og resten av verden skal gå fremover «hånd i hånd».

CEC administrerer rundt 2,4 millioner tariffavtaler. Zhu sier han interesserer seg for det norske trepartssamarbeidet mellom arbeidstagerne, arbeidsgiverne og staten. Han trekker frem det høye, norske kostnadsnivået, men mener vi er gode på innovasjon og klimaspørsmål.

Interessert i norske nisjer

For Norge er Kina den viktigste handelspartneren i Asia. I 2016 utgjorde handelen i underkant av 90 milliarder kroner. Samtidig øker kinesiske investeringer i Norge.

– Norge er et lite marked, men vi er spydspisser i noen nisjer som Kina er interessert i. Det viser ikke minst dette besøket. Det er mange andre steder Zhu og CEC kunne valgt å dra akkurat nå, sier Skogen Lund.

Zhu mener at Norge og Kina utfyller hverandre godt.

– Dere har fått til mye på mange områder, sier han og nevner shipping, fiskeri, miljø, energi, energieffektivisering og helseteknologi.

– Norsk næringsliv har et stort potensial i de etablerte sektorene, men det er også spennende muligheter på nye områder som digitalisering, helseteknologi og smarte byer, tilføyer Skogen Lund.

Svært viktig

Den tiende forhandlingsrunden om frihandelsavtalen mellom Norge og Kina ble holdt i Beijing før jul. I løpet av våren skal en ny runde finne sted.

Mye er endret siden forhandlingene startet for snart ti år siden, understreker næringsminister Monica Mæland (H).

– I dag møter vi et annet Kina og en annen verden. Det er gått fra «made in China» til «innovated in China», sier Mæland.

Hun forteller om et genuint ønske fra både Norge og Kina om å prioritere forhandlingene høyt.

– En slik avtale med Kina vil, etter EØS-avtalen, være Norges viktigste frihandelsavtale. Dette vil bety svært mye for vår verdiskaping og norske arbeidsplasser, sier statsråden og trekker frem næringer som reiseliv, helseteknologi, maritimt, fornybar energi og norsk eksport av sjømat.

– Nå har sjømatsektoren, vår nest viktigste eksportartikkel, vært stengt ute fra Kina i syv år. Å få tilgang til et så gedigent marked som Kina, vil bety enormt mye, sier hun.

Mæland snakket med Zhu under årskonferansen til NHO.

– Han uttrykte også overfor meg forventninger om at en avtale kan være på plass i løpet av året. Vi jobber så raskt vi kan, men denne type forhandlinger er kompliserte, sier Mæland.

Tar opp menneskerettigheter

Det forhandles om handel med varer og tjenester og investeringer.

– Dette handler om hvordan handel skal foregå relativt sømløst, slik at vi kan opptre på samme måte som dem vi konkurrerer med. Dette innebærer blant annet å fjerne toll og handelshindre og -byråkrati, sier Mæland.

Hun erkjenner at enkelte deler av næringslivet opplever det som truende at kinesiske selskaper skal kunne operere i Norge.

– Her hjemme vil vi få konkurrenter fra Kina som vil utfordre oss. Men hvis vi vil gjøre butikk ute i verden, må vi forvente at verden kommer til Norge. For meg er det helt åpenbart at fordelene langt overstiger utfordringene, sier statsråden.

Norge har en henvisning til menneskerettigheter sine frihandelsavtaler.

– Det er selvsagt et tema i forhandlinger med Kina, sier Mæland.

– Hvor vanskelig er dette punktet?

– Det kommenterer jeg ikke.

Vil tilbake

Denne uken besøkte den kinesiske delegasjonen blant annet oljeselskapet Statoil og den kinesiske mobilprodusenten Huawei.

– Jeg har stor tro på forholdet mellom Kina og Norge. Denne troen har bare blitt sterkere etter dette besøket, sier Zhu.

Under NHOs årskonferanse snakket CEC-sjefen også med statsminister Erna Solberg (H). Hun oppfordret ham til å dra til hennes hjemby Bergen. Det ble det dessverre ikke tid til denne gangen, forteller han. Zhu kommer gjerne tilbake, og har lagt merke til strømmen av kinesiske turister til Norge.

Ifølge Innovasjon Norge vil den årlige veksten i kinesiske gjestedøgn i Norge være rundt 20 prosent frem til 2020.

– Du vet, vi som er i 50- og 60-årene kjenner til Henrik Ibsen og «et dukkehjem» – og vi har selvfølgelig hørt om fjordene. Men dette er ikke nok for den yngre generasjonen kinesere.

– De vil se nordlyset og jeg har nå lært om tv-serien Skam. Unge kinesere vil følge rollefigurene i Skam og besøke skolen som denne gjengen går på. Det er en helt annen generasjon, med et helt annet forhold til Norge, som følger etter oss, sier Zhu.(Vilkår)

Under NHOs årskonferanse 9. januar hilse Zhu Hongren, leder for China Enterprise Confederation (til venstre), på statsminister Erna Solberg (H). Hun anbefalte ham en tur sin hjemby Bergen i løpet av norgesoppholdet.
Under NHOs årskonferanse 9. januar hilse Zhu Hongren, leder for China Enterprise Confederation (til venstre), på statsminister Erna Solberg (H). Hun anbefalte ham en tur sin hjemby Bergen i løpet av norgesoppholdet. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Har takketalen klar til Trumps fake news-pris: Trekker fullt hus i Oslo
De har alle jobbet for Barack Obama. Så gründet de den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America. Nå er de i Oslo for å spille inn sin første podkast utenfor USA.
04:02
Publisert: