Om kort tid blir Signe Brudeset utnevnt som Norges ambassadør til Kina, bekrefter UD-kilder overfor DN. Dermed forlater hun sjefsstillingen i Tokyo bare halvannet år etter utnevnelsen.

Det løser problemet som oppsto i oktober da det ble kjent at toppdiplomaten Geir O. Pedersen ble FNs spesialutsending til Syria.

Med så mange år ute i kulden for Norge, var det viktig at ikke ambassadørposten i Kina ble stående ubesatt for lenge. Og behovet for ny ambassadør kom ubeleilig ettersom kabalen med en rekke nye stasjonssjefer nylig var lagt.

Fra Nato og Ap

Signe Brudeset har ikke bare en 20 år lang sterk karriere i UD bak seg. Etter å ha vært kabinettssekretær for Nato-sjefene Jaap De Hoop Scheffer og Anders Fogh Rasmussen i tre år, ble hun internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet. Hun var også en periode politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Bakgrunnen hennes gjorde at hun ble tippet som en svært aktuell kandidat til å bli en del av Jens Stoltenbergs stab i Brussel da han ble generalsekretær i 2014.

Som ambassadesekretær i Beograd, rett etter UDs aspirantkurs, var hun sammen med sin ektemann, nå avdøde ambassadør Sverre Bergh Johansen, sentral i smuglingen av store pengebeløp til opposisjonen mot Slobodan Miloševic.

Etter hans fall ble de ifølge Dagbladet hyllet som revolusjonshelter i Beograd.

Drøyt to år med normalisering

Ambassadørposten i Kina blir svært viktig, ettersom Norge nå er i ferd med å opprette gode forbindelser med Kina igjen.

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, ble det brudd i det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge.

Blant annet fiskeeksporten til Kina fikk lide, spesielt ved inngangen til 2013.

19. desember 2016 ble Kina og Norge enige om å normalisere det bilaterale forholdet. I august 2017 ble forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom Norge og Kina gjenopptatt, etter syv års pause.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: