USA og Kina vil innføre straffetoll på produkter verdt nesten 100 milliarder dollar i begynnelsen av juli. Dette vil også ramme resten av Asia, som er tett knyttet opp til de to landene økonomisk.

De asiatiske børsene falt på mandag. Børsene i Shanghai, Shenzhen og Hong Kong holdt stengt, men nøkkelindeksen har falt med over 15 prosent siden USA i januar først truet med straffetoll på kinesiske produkter som eksporteres til USA.

– Dette er en handelskrig. Dette er ikke som om en later som at det er en handelskrig. Enkelte straffetoller er allerede innført og snart vil andre komme, sier investeringsdirektør John Rutledge hos Safanad til næringslivskanalen CNBC.

Skylder på USA

Hvis produkter verdt 150 milliarder dollar ilegges straffetoll vil dette redusere verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, med rundt 0,4 prosent, ifølge Oxford Economics. Kina har svaret med samme mynt etter at USA ila kinesiske produkter straffetoll på fredag.

– USA har provosert frem en handelskrig, sier pressetalsmann Lu Kang i det kinesiske utenriksdepartementet.

Ikke overrasket

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management understreker at både Kina og USA er interessert i en løsning, og at begge har mye å tape på en handelskrig.

– Det er ikke mer enn to uker siden alt ble satt på vent, og nå har det snudd igjen, sier Rein til DN.

Han mener det ikke var uventet at konflikten ble trappet opp igjen, fordi det var vanskelig for Donald Trump å se ut som en vinner etter at tolløkningene ble satt på vent i mai.

– Handelsavtaler tar flere år å utvikle, dermed må vi forvente at dette bølger litt frem og tilbake.

Samtidig mener Rein at jo mer Trump snur frem og tilbake, slik han også gjorde under G7-møtet som var forrige uke, jo mindre troverdighet får han i slike forhandlingssituasjoner.

Rammer amerikanske bønder

Det er først og fremst amerikanske landbruksprodukter som vil bli rammet av det kinesiske motsvaret, blant annet soyabønner, frukt og kjente merkevareprodukter.

– De bruker matvarer i handelstvister. Det er alvorlig. Det truer sikkerheten og stabiliteten til folk og økonomiene i USA og Kina, deriblant millioner av amerikanske bondefamilier, sier direktør Bill Shipley hos Iowa Soybean Association i en kommentar.

Det forventes at de kinesiske tariffene vil koste soyafarmere i landbruksstaten Iowa 624 millioner dollar, ifølge Iowa State University.

«De neste ukene vil bli avgjørende for å fastslå hvordan de ro landene vil gjengjelde mot hverandre. Mye vil avhenge på forholdet mellom de to lederne og hvordan de ser hvilke fordeler de har», skriver Eurasia i en analyse.

Ville øke USA-importen

USAs president Donald Trump advarte Kina i forrige uke mot å straffe amerikansk import til Kina, og sa at det vil resultere i ny straffetoll mot kinesiske produkter og investeringer.

– Jeg er bekymret for at dette vil gjøre det mye vanskeligere å selge amerikanske produkter internasjonalt. Mange av våre bransjer – spesielt landbrukssektoren og kjemikalier – vil oppleve ødeleggende gjengjeldelsesaksjoner fra Kina, sier republikaneren Kevin Brady i «House Ways and Means Committee», som blant overser den amerikanske Skatteetaten, til Wall Street Journal.

Kina foreslo i mai å øke importen av amerikanske produkter, blant annet frukt, grønnsaker og energi, med nesten 70 milliarder dollar for å redusere handelsoverskuddet mot USA. Dette ble avvist av Trump-regjeringen.

– Kineserne ser på dette som en øvelse i selvpisking. Det betyr at det landet som tåler mest smerte vinner, sier analytiker Andrew Polk hos Trivium China til Bloomberg News, som legger til at den kinesiske ledelsen ikke har velgere de trenger å bekymre seg over – i motsetning til president Trump.

Marerittscenarioet

Det er ikke første gang Kina er involvert i konflikter med økonomiske stormakter. I tillegg til straffetoller har Kina i en årrekke benyttet seg av tekniske barrierer mot utenlandske produkter, noe blant annet den norske sjømatindustrien har opplevd.

– Hvis dette blir en langvarig handelskrig vil det bli forferdelig. Det vil ramme amerikanske merkenavn hardt, advarer grunnlegger og konsernsjef Richard Liu av det kinesiske netthandelsselskapet JD.com til CNBC.

Han begrunner dette med at i de neste fem til ti årene vil nesten halvparten av det private forbruket i storbyene være kjøp av importerte produkter. I mai måned økte den kinesiske importen med 26 prosent, til 188 milliarder dollar – som er ny rekord.

Japanske og sørkoreanske selskaper er blitt utsatt for boikottaksjoner fra kinesiske forbrukere – støttet av den kinesiske regjeringen. Disse kan spre seg via sosiale medier i løpet av noen timer og har tidligere rammet storselskaper som Toyota, Sony, Hyundai og Lotte.

«Marerittscenarioet for amerikanske selskaper er en boikott av amerikanske produkter og tjenester, det være seg Starbucks eller amerikanske produkter generelt», skrev forsker Isaac Stone Fish ved Asia Society’s Center on U.S.-China Relations i Washington Post i vår.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: skikkelig fotoapparat til ferien
I mange situasjoner er det bedre med et skikkelig kamera enn å ta mobilbilder
02:30
Publisert: