Årets Boao Forum – Kinas svar på Davos – ble avsluttet på den tropiske øyen Hainan i Sør-Kinahavet på onsdag.

Konferansen blir sett på som den viktigste i Kina, fordi den lar den kinesiske kommunistledelsen kommunisere direkte med kinesiske og internasjonale næringslivstopper og politikere.

Kinas nye sentralbanksjef Yi Gang talte onsdag varmt om å åpne opp kinesisk økonomi for utenlandske aktører.

Forsiktig frem

Han har satt 30. juni som en tidsfrist til å få på plass nye regler som åpner en større del av den kinesiske finanssektoren.

Blant annet vil utenlandskeide forsikringsselskaper få tilgang til det kinesiske markedet og begrensningen på å eie kinesiske meglerhus vil øke til 51 prosent.

På 1990-tallet foretok Japan de såkalte «big bang»-reformene i finanssektoren.

Det ble foretatt en liberalisering og en rekke banker ble fusjonert etter at det var foretatt rengjøring av bakrommene, hvor det i mange år hadde ligget store, skjulte og råtne lån.

Kinas president Xi Jinping sa tirsdag at den kinesiske finanssektoren skal åpnes for utenlandsk konkurranse.

Sentralbanksjefen ville ikke gå med på at tiltakene han kommer med er en form for kinesisk «big bang», da han fikk spørsmålet under Boao Forum.

– Jeg tror den kinesiske filosofien er gradualisme. Jeg vil være svært forsiktig. Jeg ønsker ikke engang å bruke uttrykket «bang» om det er stort eller lite. Jeg tror det er en mer avventende, forsiktig og gradvis tilnærming, sa Yi Gang.

Den kinesiske sentralbanksjefen avviste spekulasjoner om at Kina kommer til å devaluere valutaen hvis USA og president Donald Trump gjør alvor av truslene om å ilegge kinesiske produkter verdt 150 milliarder dollar i året en straffetoll på 25 prosent.

Yi overtok sjefsstillingen i sentralbanken i forrige uke. Forgjengeren, Zhou Xiaochuan, satt i over 15 år og hadde stor innflytelse på den økonomiske politikken under to presidenter.

Zhous råd til Yi har vært å være «mer modig».

For to år siden ble det igangsatt forsøk som gjorde det mulig for utenlandske investorer å handle kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen.

Høflig gest

Dagshandelen er begrenset til 13 milliarder yuan, tilsvarende 16 milliarder kroner. Denne begrensningen vil bli firedoblet fra 1. mai i år.

I tillegg vil det bli åpnet en tilsvarende tilkobling mellom Shanghai-børsen og London-børsen før slutten av året, bekreftet sentralbanksjefen.

– Dette ser ut til å bekrefte at Kina forplikter seg til større åpenhet, men det er også en akselerasjon av hele denne prosessen. Dette bør bli godt mottatt av markedene, sier direktør Callum Henderson hos analyseselskapet Eurasia Group til Bloomberg.

Sentralbanksjefen innrømmet at det er betydelige risikofaktorer i den kinesiske finanssektoren. Han lovte å gjør alt for at dette ikke fører til en alvorlig krise for den kinesiske økonomien.

– Dette må ses på som en høflig gest fra regjeringen for å vise resten av verden at Kina åpnes, sier analytiker Chen Long hos analyseselskapet Gavekal Dragonomics til Wall Street Journal.(Vilkår)

Marc Zuckerberg ville ikke avsløre privat informasjon
Mark Zuckerberg ble presset på privat informasjon i en utspørring i Senatet i den amerikanske Kongressen, etter avsløringer om at Cambridge Analytics har brukt informasjon fra millioner av Facebook-kontoer i den amerikanske valgkampen.
00:39
Publisert: