Fiskeriminister Per Sandberg har fått hard kritikk etter ferieturen han dro på til Iran med den iransk-norske kjæresten Bahareh Letnes (28) i juli. Siden turen for første gang ble omtalt har det kommet frem at Sandberg brøt regler ved å ikke varsle Statsministerens kontor om turen og ved å ta med seg jobbtelefonen, noe Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot.
I et svar til Stortinget fra Sandberg som DN har fått tilgang til står det at Letnes i 2016 sendte en søknad til Nærings- og fiskeridepartementet om å jobbe for Sandberg.
«Søknaden ble besvart av Nærings- og fiskeridepartementet på ordinært vis. Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden».
Det var VG som først omtalte at Letnes ønsket å bli Sandbergs assistent eller tolk. Aftenposten meldte først om Sandbergs svar til Stortinget.
– Det var VGs oppslag som inspirerte meg til å sende en søknad, skriver Letnes i en tekstmelding til VG. Oppslaget hun sikter til gjelder Sandbergs arbeid med å eksportere norsk laks til Iran. Hun forklarer videre at hun fikk et høflig avslag fra departementet.
Sandberg og Letnes har ikke svart på DNs henvendelser mandag.
Vil ha PST-samtale
I Sandbergs svar til stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes (SV) kommer det også frem at han har bedt om en samtale med PST på grunn av kjærestens bakgrunn.
«Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST», skriver Sandberg i svaret.
Det kommer også frem at han har fått ny mobiltelefon og nytt sim-kort etter at han kom tilbake til Norge. PST fikk mobilen overlevert etter turen.
«Det er alltid viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg mobiltelefonen og ikke varslet om min reise», skriver Sandberg til Stortinget.
– Mitt spørsmål går på hans oppførsel opp mot regelverket fra sikkerhetsmyndighetene, og han svarer kun om telefon. Så det er delvis fortsatt ubesvart, sier Torgeir Fylkesnes.
Han beskriver det som «ryddig» at Sandberg vil snakke med PST. Fylkesnes vil nå vente på statsministerens svar på spørsmålet han stilte i dag.
Nye spørsmål
Mandag kom det nemlig et nytt spørsmål til statsminister Erna Solberg som en følge av Sandbergs omstridte tur.
«Finnes det andre departement hvor politisk ledelse har tatt med seg jobbtelefon til høyrisikoland siden 2015?» skriver stortingsrepresentant Fylkesnes i et spørsmål mandag. Statsministeren har dermed seks dager på å svare.
– Dersom Sandberg ikke er unntaket, men flere i regjeringen har gjort det samme, da må kontrollkomiteen ta saken, sier Fylkesnes.
Kontrollkomiteen, der Fylkesnes sitter, har som oppgave å kontrollere regjeringen og forvaltningen, og kan kalle inn Sandberg på teppet om det blir opprettet sak. PST ser på både Kina og Iran som land med svært aktive etterretningstjenester og høyrisikoland. Sandberg har tatt med seg jobbtelefonen på reiser til begge landene i år.
Mener statsministeren har bagatellisert
Det er to grunner til at representanten, som sitter i både kontrollkomiteen og næringskomiteen, stiller spørsmålet.
– Det ene er at vi er mange som er overrasket over at statsministeren har bagatellisert de feilene som Sandberg har gjort, som potensielt kan ha stor skade. Og det andre er at Solberg har sagt at det er ulike rutiner i departementene på hvem som tar med seg jobbtelefon, noe som også er bemerkelsesverdig, sier han.
– Her har man et sett regler og ulike rutiner, legger Fylkesnes til.
Han mener at statsministerens reaksjon på Sandbergs regelbrudd ikke har vært tilstrekkelig. Solberg understreket at Sandberg har brutt reglene da hun møtte pressen i forrige uke. Dette gjorde hun også i et svar til Stortinget på mandag.
DN har vært i kontakt med Statsministerens kontor om spørsmålet til Fylkesnes.
- Brevet fra Knag Fylkesnes er mottatt, nødvendig informasjon vil bli innhentet og brevet vil bli besvart innen Stortingets frist, skriver kommunikasjonssjef Trude Måseide i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.