Statsminister Erna Solberg (H) varslet tidligere onsdag endringer i regjeringen. Det ble avholdt ekstraordinært statsråd klokken 11.45 i dag.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg blir byttet ut. Det er Sylvi Listhaug som tar over posten. Terje Søviknes tar over som eldre- og folkehelseminister. Like før klokken tolv kom de nye statsrådene ut på Slottsplassen og møtte pressen. Der bekreftet Erna Solberg endringene i regjeringen.

Sylvi Listhaug, Erna Solberg og Terje Søviknes foran slottet i forbindelse med ministerbyttet.
Sylvi Listhaug, Erna Solberg og Terje Søviknes foran slottet i forbindelse med ministerbyttet. (Foto: Per Thrana)

Hun forklarte endringen et ønske fra Frp om å få begge nestlederne i regjeringen. Under pressekonferansen om statsrådsskifte sa statsministeren følgende om hva Listhaug nå skal levere på:

– Sylvi går over til et helt nytt felt, et felt som vil være veldig viktig i årene som kommer. Vi skal utvikle norsk olje- og gassektor videre, leverandørsektoren ytterligere, samtidig som vi skal satse på mer fornybar energi, sa Solberg.

Under nøkkeloverrekkelsen omtalte Listhaug stillingen som en drømmejobb på grunn av verdiene oljeindustrien skaper for samfunnet. Hun fikk også spørsmål om hun mener klimaendringene er menneskeskapt etter at det tidligere på dagen ble trukket frem et sitat fra 2011 der hun uttrykte skepsis.

Det svarte hun følgende på:

– Jeg mener at de også er menneskeskapt. Derfor skal vi gjøre verden grønnere gjennom teknologiutvikling. Da er norsk olje- og gass en del av løsningen, svarte hun.

Fikk spørsmål om klimaskepsis

Solberg frykter ikke at Listhaug skal skape mer bråk i regjeringen.

– Men jeg tror det blir mer oppmerksomhet på energisektoren og olje og gassektoren med Listhaug som statsråd, nettopp fordi hunevner å løfte diskusjoner og debatter rundt næringen. Det tror jeg kan være flott, at vi i Norge ser hvor avhengige vi er av energi, hvor viktig det er for industri og næringsliv fremover, og hvor viktig der er for økonomien fremover, sier hun til DN.

– Betyr det at Freiberg har gjort en for dårlig jobb med å løfte disse debattene?

– Nei det betyr at alle har ulike styrker. Det er ikke sånn at en god del ved en statsråd betyr at det er en dårlig del ved en annen statsråd. Sylvi Listhaug er første nestleder i Frp og selvfølgelig en rikspolitiker med lang erfaring også med å sørge for å få oppmerksomhet.

På pressekonferansen ble statsministeren konfrontert med tidligere utsagn fra Listhaug om klimaendringene. I et intervju med VG fra 2011 uttrykte hun skepsis til om de var menneskeskapt.

– Har Sylvi Listhaug troverdighet på området?

– Å hente gamle sitater fra politikere og samtidig glemme alle tingene som er sagt senere, synes jeg ikke er en god måte å håndtere det på. Listhaug og Frp har beveget seg i spørsmålet knyttet til menneskeskapte klimaendringer, og behovet for en aktiv klimapolitikk. Senest i valgkampen var hun tydelig på at hun mente klimaendringene også var menneskeskapte.

«Blir ikke mindre oppmerksomhet»

Leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth i Venstre, sier at Listhaug er en erfaren minister.

– Listhaug setter ting på dagsordenen, så det blir ikke mindre oppmerksomhet rundt viktige klima og miljøspørsmål nå.

Han tror at et mål om å skape flere arbeidsplasser kan være noe å enes rundt.

– Vi skal gjennom en forvaltningsplan neste år, og det legger grunnlaget for videre aktivitet. Jeg ser frem til et godt samarbeid med Sylvi neste år, sier han.

Kjell-Børge Freiberg forlater regjeringen.
Kjell-Børge Freiberg forlater regjeringen. (Foto: Gunnar Blöndal)

Omstridt Facebook-post

Freiberg har vært olje- og energiminister siden 31. august 2018. Ifølge NRK vil han gå tilbake til å representere Nordland for Frp på Stortinget.

Terje Søviknes gikk av som olje- og energiminister sommeren 2018. Da fikk DN opplyst at han ville gå tilbake til lokalpolitikken. Søviknes er fra Os kommune og var partiets lengst sittende ordfører før han ble statsråd.

Etter valget i høst måtte han gå av som ordfører etter 20 år i stillingen. Frp ble største parti, men det var ikke nok for å flertall.

I mars 2018 trakk Sylvi Listhaug seg som justisminister etter hennes omstridte Facebook-post om Arbeiderpartiet og terror. Hun trakk seg rett før Stortinget skulle ta stilling til et mistillitsforslag mot henne. I mai gjorde Listhaug comeback i regjeringen som ny eldre- og folkehelseminister. I mellomtiden har hun også blitt nestleder i Fremskrittspartiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.