KrFs skjebnelandsmøte er i full gang. I løpet av dagen skal partiet gå til høyre, venstre eller forbli i opposisjon. Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide holdt sin tale var det nestleder Kjell Ingolf Ropstads tur.

I talen til Hareide stilte partilederen ultimatum, og sa at han går av om han ikke får flertall. Ropstad er frontfiguren til høyresiden som er i ledelsen. På vei inn igjen til landsmøtet etter lunsj, ble Ropstad spurt av flere i pressen om han kan tenke seg å bli ny partileder.

– Både jeg og Olaug Bollestad har sagt at vi er villig til å lede partiet inn i regjeringsforhandlinger dersom landsmøtet ønsker at man skal gå til regjeringen Solberg. Og så vil normale prosedyrer tre i kraft dersom Knut Arild velger å trekke seg, sa Ropstad.

– Som nestleder må man alltid være beredt til ulike oppgaver, men nå er det fokus på retningsvalg og eventuelle forhandlinger som vil være det viktigste først, la han til.

Følg DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheims løpende oppdateringer fra møtet her.

Ropstad fikk en klem av Bondevik på landsmøtet. De to står på forskjellige sider i veivalget.
Ropstad fikk en klem av Bondevik på landsmøtet. De to står på forskjellige sider i veivalget. (Foto: Fartein Rudjord)

«Kandidaten til å overta»

Tidligere KrFU-leder og delegat fra Akershus, Ida Lindtveit Røse, støtter Ropstad:

– Knut Arild sa i stad at han ikke vil gå av før en regjeringserklæul måte, og vil gi han ros for ærligheten og måten han gjorde det på, sier hun.

Dagens KrFU-leder Martine Tønnessen har respekt for Hareide, men hadde foretrukket om det ikke ble til et lederspørsmål.

– Jeg respekterer Knut Arilds avgjørelse om å informere landsmøtet om hans stilling, selv om jeg personlig helst skulle sett at lederspørsmålet ble holdt utenfor dette spørsmålet. Jeg synes han gjorde det på en god og respektfull måte, og vil gi han ros for ærligheten og måten han gjorde det på, sier hun.

Hun viser til at delegatene på landsmøtet ikke er bundet, og at mye kan skje i løpet av dagen.

– Uansett utfallet i dag er jeg trygg på at partiet er i trygge hender, sier hun.

Roste Hareide

Nestleder Ropstad roste partilederen i sin tale.

– Knut Arild, du er partilederen vår. Jeg er sikker på at jeg har hele partiet i ryggen når jeg sier at vi er stolte over den jobben du gjør, sa han.

Grøvan talte etter nestleder Ropstad.
Grøvan talte etter nestleder Ropstad. (Foto: Fartein Rudjord)

Han fortalte at han «synes det er trist» at Hareide varsler sin potensielle avgang.

På forhånd leder Ropstad 99-90 mot partileder Hareides røde side. Hareide er dermed avhengig av at fem blå delegater snur til hans fordel. Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvans opposisjonslinje har ikke like mye støtte som de to i partiledelsen.

Trenger alle på laget

Grøvan talte etter Ropstad, og understreket viktigheten av forsoning for partiet.

– Vi er ikke flere i dette partiet enn at vi trenger å få alle med på laget, sa Grøvan og sa at med et slikt utgangspunkt kan de se frem til valget i 2021.

Grøvan sa til NRK i pausen at han ikke var overrasket over Hareides ultimatum.

– Det har blitt formidlet i et lukket rom til sentralstyret, så dette kom ikke uventet. Selv om jeg har forståelse for valget hans, er det synd om han skulle forlate partiet, sa han.

Landsmøtet skal være ferdig 18:30, og det er først mot slutten av dagen at det er ventet en avklaring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valutaekspert: I disse landene får du mest for pengene akkurat nå
Valutastrateg Kristoffer Lomholt i Danske Bank forteller deg hvor du bør reise.
01:33
Publisert: