KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad innrømmer å ha tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen. Det har spart han for 175.000 kroner i skatt. Det kan Aftenposten avsløre fredag.

Fredag møtte han pressen klokken 11.30 i Regjeringskvartalet.

– Det var en feil, og det vil jeg beklage, sa Ropstad under pressekonferansen.

Til Statsministeren kontor rapporterte Ropstad at han hadde boligutgifter på sine foreldres hus, men i virkeligheten betalte han ikke en krone. Ropstad hadde inngått en avtale med sine foreldre om å dekke faste utgifter, men det skjedde ikke.

Det gjorde at Ropstad unngikk å betale skatt av fordelen av statsrådsboligen på en verdi på 450.000 kroner.

– Jeg skulle ha meldt fra til Statsministerens kontor at jeg likevel ikke betalte utgiftene, sier han.

Rett før klokken halv tolv uttaler statsminister Erna Solberg om saken. Hun sier at Ropstad og skattemyndighetene må gå gjennom saken.

– Det er uheldig at Ropstad ikke har rettet de opplysningene han først hadde oppgitt, sier hun.

Økokrim kontaktet Skatteetaten

Fredag ettermiddag middag ble det klart at Økokrim har kontaktet Skatteetaten. I en pressemelding sier Økokrim-sjef Pål Lønseth at det er vanlig prosedyre i alle saker hvor det fremkommer denne type informasjon.

– Skatteetaten opplyser at de foretar undersøkelser på ordinær måte. Dersom det skulle vise seg å bli aktuelt, vil etaten ta kontakt med politiet. I så tilfelle vil det være naturlig at Økokrim og Oslo politidistrikt, som vi har et løpende samarbeid med, foretar en vurdering av eventuell videre behandling», sier Lønseth i pressemeldingen.

I dialog med Skatteetaten

Ifølge Aftenposten inngikk Ropstad en avtale om at han skulle dekke noen av utgiftenes på foreldrenes hus, noe som ville gjøre at han slapp skatt på pendlerboligen, og dette oppga han ifølge avisen høsten 2020.

KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen hvor han beklaget sin handlemåte i saken om sin pendlerbolig.
KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen hvor han beklaget sin handlemåte i saken om sin pendlerbolig. (Foto: Gunnar Lier)

Han opplyser at han er i dialog med Skatteetaten og at han vil betale det han skal betale.

Etter pressekonferansen fredag, fikk Ropstad spørsmål fra TV 2 om han kan fortsette som statsråd.

– Ja, men statsministeren må selvsagt gjøre en vurdering av det. Jeg har snakket med henne og håper jeg kan fortsette, svarer Ropstad TV 2.

– Jeg er enig med Ropstad i at han har gjort en dårlig vurdering. Så er jeg glad for at han har beklaget dette og at han har kontakt med Skatteetaten for å sørge for at dette blir riktig, sier Per Sverre Kvinlaug, sentralstyremedlem i KrF, til DN.

Ropstad har frem til november 2020 vært folkeregistrert hjemme hos sine foreldre i Agder, noe om ga han gratis pendlerbolig i Oslo.

Solberg: – Jeg gir ingen vurdering

Statsminister Erna Solberg måtte fredag svare på flere spørsmål vedrørende sin tillit til Ropstad, men ønsket ikke å svare direkte på om hun har tillit til ham.

– Jeg opplever at han er oppriktig lei seg for det som har skjedd og at det gikk i glemmeboken da han trodde det ikke betydde noe. Vi må være forsiktige med slike ting, svarte Solberg.

Skattemyndighetene går nå gjennom saken og vil gjøre et vedtak. Solberg vil ikke gi en konkret vurdering av saken.

– Jeg gir ingen vurderinger, for det er en form for å felle en dom, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.