Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein representerer KrF i statsminister Erna Solbergs (H) nye flertallsregjering.

Den ble klar tirsdag. Ropstad blir barne- og familieminister, mens Bollestad blir landbruks- og matminister. Ulstein er utnevnt til utviklingsminister.

Dagens utviklingsminister Nikolai Astrup (H) blir digitaliseringsminister.

Samtidig er statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) utnevnt til samfunnssikkerhetsminister.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) forsvinner ut av regjeringen.

Stillingene som digitaliseringsminister og samfunnssikkerhetsminister er nyopprettet.

Regjeringen teller nå 22 medlemmer, inkludert statsministeren.

Det er også klart at KrF-profilen Hans Olav Syversen blir statssekretær ved Statsministerens kontor.

Mange hadde samlet seg foran Slottet for å vente på at Erna Solberg (H) skulle komme ut med statsrådene. Den utvidede regjeringen ble blant annet møtt av «La olja ligge»-tilrop da den kom ut på Slottsplassen. Det var også demonstranter med regnbueflagg tilstede.

Blant dem som ventet var også Christian Tybring-Gjedde, som hadde med en stor bukett blomster til kona, Ingvild Smines Tybring-Gjedde, som får den nyopprettede stillingen som samfunnssikkerhetsminister. (Saken fortsetter under bildet)

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var til stede på Slottsplassen med blomsterbukett til sin nyutnevnte statsrådkone.
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var til stede på Slottsplassen med blomsterbukett til sin nyutnevnte statsrådkone. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Grande får likestilling

I tråd med forventningene overføres ansvaret for likestillings- og diskrimineringspolitikken fra Barne- og likestillingsdepartementet til Kulturdepartementet.

Det betyr at Venstre-leder Trine Skei Grande får ansvaret for dette saksfeltet, og at Ropstad fra KrF dermed slipper å fronte regjeringens homopolitikk.

– Et gufs fra fortida, sa lederen av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, før regjeringen var presentert.

Samtidig blir ansvaret for tros- og livssynspolitikken overført motsatt vei, fra Kulturdepartementet til Barne- og likestillingsdepartementet.

Ansvaret for sikkerhetsloven og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overføres fra Forsvarsdepartementet til samfunnssikkerhetsministeren i Justis- og beredskapsdepartementet.

Trøndermanko

Samtidig betyr Hellelands sorti at regjeringen mangler representasjon fra Trøndelag. Det reagerer trønderske politikere sterkt på.

En ikke-sosialistisk flertallsregjering har vært Erna Solbergs mål i mange år, men veien fram tid har vært lang.

Etter valgseieren i 2013 gikk Høyre og Fremskrittspartiet i regjering sammen, men klarte ikke å få med KrF og Venstre. Forhandlingene i Nydalen førte ikke fram, men det ble etablert en samarbeidsavtale mellom regjeringen og Venstre og KrF.

Etter valget i 2017 ville ikke lenger KrF ha noen samarbeidsavtale, mens Venstre etter en intern prosess gikk inn i regjeringen for ett år siden.

KrF besluttet i fjor høst, etter en opprivende intern prosess, å søke samarbeid med dagens regjering – mot partileder Knut Arild Hareides råd. Sonderinger før jul og forhandlinger nå på nyåret endte med at en ny regjeringsplattform ble godkjent av de fire partiene og presentert sist torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: