Terje Osmundsen, som var personlig rådgiver for Kåre Willoch på 80-tallet, er en av dem som reagerte på Bondeviks opptreden.

– Alle som kjenner Willoch, vet hvor genuint opptatt han er av samarbeid på borgerlig side, og stolt over det gode samarbeidet vi fikk til i regjeringssamarbeid med KrF på 1980-tallet. Jeg tror vi var mange som fant det påfallende at Bondevik i sin tale valgte å markedsførte Hareides nye bok, en bok som argumenterer for å vende ryggen til dette samarbeidet, sier Osmundsen, grunnlegger av Empower New Energy.

Bondeviks opptreden fikk flere sentrale politikere til å reagere:

– Her skulle vi feire 90-årsdagen til hele Norges Kåre Willoch, og så går Kjell Magne Bondevik på talerstolen med Knut Arild Hareides bok, som er grunnlaget for beslutningen hans om å kaste Willochs parti ut av regjering. Respektløst oppsummerer vel reaksjonen best hos flere av oss, sier en Høyre-politiker som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

En statsråd som var til stede sier:

– Det var spesielt, ja. Mange reagerte.

Kastet glans

Bortimot hele landets politiske elite var søndag samlet i Høyres Hus for å feire tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch, som på onsdag blir 90 år gammel.

Statsminister Erna Solberg (H), Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande kastet alle glans over begivenheten, mens politiske motstandere som Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg sendte inn videohilsener. Men det er en annens opptreden som siden har vekket oppsikt i politiske kretser, nemlig tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik.

KrF-veteranen tok med seg på talerstolen Knut Arild Hareides bok «Det som betyr noe», den ideologiske begrunnelsen for det rådet partilederen ga fredag om at KrF burde vrake Willochs parti til fordel for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Bondevik vitset da også i talen om at han derfor var glad for at han i det hele tatt slapp inn på feiringen.

Forlot før tiden

Det ble også lagt merke til at Bondevik forlot lokalet under jubilanten Willochs egen tale. Det gjorde han for å rekke frem til NRK Dagsrevyen der han støttet Hareides beslutning om å gå til Arbeiderpartiet. Bondevik avviser overfor DN at han opptrådte respektløst.

– Årsaken til at jeg måtte forlate stedet før Willoch var ferdig, var at kjøreplanen for arrangementet sprakk, og jeg hadde en avtale om direkteintervju på NRK. Jeg satt så lenge jeg kunne, og godt over den planlagte slutt for arrangementet, men måtte til slutt dra for ikke å ødelegge tv-sendingen. Det var jeg lei meg for. Men jeg fikk med meg det meste av talen hans, sier Bondevik.

– Flere opplever det som respektløst at du på talerstolen tok med deg Hareides bok, grunnlaget for konklusjonen hans om at Erna Solberg og Kåre Willochs parti burde felles som regjeringsparti?

– Erna Solberg og Kåre Willoch vet at jeg har stor respekt for dem. Hareide skrev en personlig hilsen til Willoch i boken. Willoch tok imot gaven med stor takk fordi han hadde tenkt å lese den, sa han, sier Bondevik.

Det lyktes ikke DN mandag å komme i kontakt med Willoch. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: