Etter måneder med spekulasjoner er det altså klart: Nato-sjef Jens Stoltenberg vil bli sentralbanksjef. Det vil også visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, som lenge har vært en av favorittene til å ta over etter nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen, som gir seg på nyåret.

Begge de to ble på forhånd kontaktet av Finansdepartementet og spurt om de ville søke på stillingen. Det bekrefter Finansdepartementet til DN.

– Ja, vi har vært i kontakt med flere som kan være aktuelle, og er glade for at to av dem har søkt: Stoltenberg og Wolden Bache, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser til DN.

Av de 20 andre søkerne er det ingen som har en bakgrunn som kan matche Stoltenberg og Wolden Bache, og det går derfor mot en ren duell mellom de to om å bli innstilt som ny sentralbanksjef.

Forsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI, som for noen dager siden listet opp en rekke argumenter mot å gi Stoltenberg sentralbanksjefjobben, merker seg med interesse at det er to opplagt kvalifiserte søkere på listen.

Forsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI.
Forsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Det er på en måte positivt at det er to reelle søkere, det kan jeg ikke huske å ha opplevd tidligere. Så det er i alle fall interessant, uten at jeg vet mer om bakgrunnen for at de begge har søkt, sier han til DN.

Søkte etter «dialog»

Etter at Øystein Olsen varslet sin avgang, ble visesentralbanksjef Ida Wolden Bache og ekspedisjonssjef Amund Holmsen i Finansdepartementet ble raskt utpekt som favoritter til å overta sentralbanksjef-jobben.

Utover høsten dukket det opp en joker i jakten: Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

I starten av november kunne DN melde at Nato-sjef Jens Stoltenberg ville si ja til å bli Norges neste sentralbanksjef hvis han blir spurt.

Nå står han altså på søkerlisten.

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Stoltenberg i en uttalelse sendt via hans pressekontakt til NTB.

Han sier også at departementet har avklart at hans bakgrunn som tidligere statsminister og generalsekretær i Nato ikke kommer i konflikt med sentralbankens regler om hvem som kan ha denne stillingen.

– Jeg har klargjort overfor Finansdepartementet at dersom jeg får stillingen, vil det ikke være mulig for meg å tiltre før min periode i Nato utløper 1. oktober 2022.

Wolden Bache har tidligere jobbet som seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, og har fire år bak seg som direktør i pengepolitikk i Norges Bank før hun i fjor ble utnevnt til visesentralbanksjef.

Får hun jobben, blir hun Norges første kvinnelige sentralbanksjef.

– Jeg har søkt på stillingen som sentralbanksjef etter dialog med Finansdepartementet. Som visesentralbanksjef har jeg et godt bilde av hva stillingen innebærer, og er motivert for jobben, sier hun i en uttalelse videreformidlet fra Norges Banks kommunikasjonsavdeling, som også bekrefter at Wolden Bache ble bedt om å søke.

Finansdepartementet tar sikte på å utnevne ny sentralbanksjef tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sammen med sin nyslåtte landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum i 2012. Til høyre: Sps Marit Arnstad som da ble utnevnt som ny samferdselsminister.
Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sammen med sin nyslåtte landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum i 2012. Til høyre: Sps Marit Arnstad som da ble utnevnt som ny samferdselsminister. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Vedum informert

Finansdepartementet vil ikke kommentere hvem som tok kontakt med Stoltenberg eller når. På spørsmål om finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var involvert i prosessen om å oppfordre Stoltenberg om å søke, svarer departementet slik:

– Vi holdt statsråden informert underveis, men det er embetsverket som forbereder slike saker og er i kontakt med kandidater, svarer kommunikasjonssjef Riiser i epost til DN.

SVs Kari Elisabeth Kaski: – Jeg er bekymret over Stoltenbergs kandidatur

Vedum var landbruksminister i Stoltenbergs andre regjering.

Statsminister Jonas Gahr Støre har gjort det klart at han er inhabil i ansettelsesprosessen når Jens Stoltenberg søker.

– Hvis Jens Stoltenberg skulle være en kandidat for noe som trenger behandling i regjering, vil jeg helt åpenbart erklære at jeg ikke vil delta i behandling av den saken. Vi kjenner hverandre godt og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sa Støre til DN i november.

Økonomer splittet

Henriksen ved BI er fortsatt kritisk til Stoltenbergs kandidatur.

– Man må tenke seg veldig grundig om dersom man skulle velge Stoltenberg. Her er det ikke bare kvalifikasjonene, det er en rekke institusjonelle og prinsipielle forhold, som går på sentralbankens rolle og uavhengighet, sier Henriksen.

Sjeføkonom og analysesjef hos Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen var rimelig sikker på at Bache ville bli den nye sentralbanksjefen – før Stoltenberg meldte seg på.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom.
Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom. (Foto: Fredrik Solstad)

– Jeg syns det er kjempevanskelig å synse om hvem det blir nå. Bache er uansett den best faglige kvalifiserte til jobben, og jeg syns det er på tide med en kvinnelig sentralbanksjef, sier Due-Andresen.

Hun understreker at hun tror begge vil gjøre en god jobb, og at de begge er sterke kandidater til jobben, på hver sin måte.

– Stoltenberg har en del kvaliteter som gjerne bare han har. Han har noen ekstra ting ved seg som gjør at jeg syns det blir vanskelig å tippe hva de nå velger. Det mange mener hefter ved Stoltenberg er at han er sterkt forbundet med partipolitikk. Jeg tror ikke det vil være et problem innad i Norge, men om det oppfattes som et problem internasjonalt kan det bli et problem likevel. Jeg mener likevel at Stoltenberg er en såpass solid figur, en statsmann, som kan være en motvekt til Nicolai Tangen i Oljefondet, noe jeg mener ville være fordel, sier Due-Andresen.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener også både Bache og Stoltenberg er godt kvalifiserte for jobben, men veldig ulike kandidater.

Sjeføkonom Øystein Dørum mener Stoltenberg er en utmerket kandidat.
Sjeføkonom Øystein Dørum mener Stoltenberg er en utmerket kandidat. (Foto: Fredrik Solstad)

– Den ene har dyp erfaring, mens den andre har bred erfaring. Det skal godt gjøres av Stoltenberg å søke på denne stillingen uten å føle at han er en sikker kandidat til jobben. Jeg håper nå at selv om de har fått inn en god og sterk søker i Stoltenberg, så blir det en reell og god ansettelsesprosess. At det ikke bare blir han, for han er oppfordret til å melde seg på, så de føler at de ikke har noe annet valg, sier Dørum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.