Statsminister Erna Solberg gikk mandag ut med en korreksjon av sin egen klima- og miljøminister, Ola Elvestuen (V).

– Vi har ingen plan om å verne Barentshavet, sa hun etter at han før helgen etterlyste varig vern av Barentshavet nord i Dagbladet.

Statsministeren beskrev Elvestuens utspill som Venstres politikk, og ikke regjeringens. Regjeringen venter fortsatt på et faglig råd om saken, sa statsministeren. Det er hennes fagstatsråd uenig i.

– Vi har fått anbefalingene fra flertallet, som mener at vi trenger å sette grensen for iskantsonen lenger sør enn det vi gjør i dag. Og Stortinget har tidligere lagt til grunn at vi i forvaltningsplanen skal sette en grense mot nord inn mot iskantsonen. Så når rådet er å trekke sørover, blir også Barentshavet nord liggende i et område hvor vi ikke skal ha en utvidelse av petroleumvirksomhet, sier han til DN.

Vi har fått anbefalingene fra flertallet, som mener at vi trenger å sette grensen for iskantsonen lenger sør enn det vi gjør i dag
Ola Elvestuen (V), klima- og miljøminister

Elvestuen viser til en rapport fra Faglig forum for norske havområder fra april.

Forholder seg til plattformen

Elvestuen står på at han har holdt seg til Granavolden-plattformen i sine uttalelser.

– Jeg forholder meg til regjeringsplattformen. Der sier vi at vi skal revidere forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og vi skal se det i lys av anbefalingen fra det faglige forumet.

– Det kan være undersøkelser av hva som er der, men i forvaltningsplanen som skal legges frem, må vi sette en grense mot nord. Vi skal se på det faglige rådet som foreligger, og mener at grensen må legges lengre sør, og da blir den selvfølgelig sør for Barentshavet nord, legger han til.

Ikke behandlet

Det har vært reaksjoner fra begge regjeringspartnerne etter Elvestuens utspill, og han gir dem delvis rett.

– Både Frp og Høyre har rett i at forvaltningsplanen ikke er behandlet i regjering. Men grunnlaget ligger jo i regjeringsplattformen, i tillegg til vedtak i Stortinget om at avgrensningen skal tas i forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten som kommer neste år.

– Er du uenig med statsministeren?

– Jeg mener at vi trenger å sette en grense i nord og ikke gå inn i Barentshavet nord. Og da altså følge opp det faglige rådet som ligger til grunn, og det som står i Granavolden.

– Du mener altså at dette ikke er noe sololøp fra din side?

– Jeg har tatt utgangspunkt i enigheten i regjeringsplattformen. Og så skal dette behandles i regjering senere.

Statsminister Erna Solberg har følgende kommentar:

– Regjeringen har ennå ikke behandlet forvaltningsplanen for Barentshavet eller de faglige rådene vi har fått.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.