– Vi har en ny president, som dere kanskje har merket, og med Trump er USAs globale lederskap over. USA har mistet retningen. Det er farlig, sa økonomen Jeffrey Sachs, professor i bærekraftig utvikling ved Columbia University.

Han deltok i en paneldebatt om klima, ledet av Stephen Sackur fra BBC Hardtalk, på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag.

Sachs mener Trump skylder på meksikanere, kinesere og andre for å stjele USAs økonomiske overskudd, og fryktet at «en gruppe med grådige og kortsiktige forretningsmenn som bare vil ha mer» nå skal styre USA.

Grådig og kortsiktig

– Med Trump blir det mye verre. Grådighet og kortsiktighet kan ødelegge klimaavtalene. Trump vil invitere oljeland til å droppe avtalene, og mange vil bli fristet. Det er farlig, sa Sachs.

Han mener den amerikanske oljeindustrien finansierte valget av Trump, og at den nå vil ha betalt tilbake ved at de internasjonale klimaavtalene droppes. På spørsmål fra salen om han fryktet utviklingen i Arktis med Trump som president, svarte han ja

– Obama stoppet oljeboring i Arktis, men jeg frykter oljeinteressene nå får utnytte sårbare Arktis på en måte vi aldri har sett før, sa Sachs, og kritiserte statsminister Erna Solberg for Norges oljeutvinning i nord.

– Det er ikke økonomi i å hente opp olje i Arktis, og Norge bør ikke investere i arktisk oljeutvinning. Enten vil slik oljeutvinning gå konkurs eller så vil det føre til at vi bryter Parisavtalen. Enten kaster du bort pengene eller så ødelegger du verdens klima. Å bore etter olje i Arktis er ikke konsistent med å redusere utslipp av CO₂, sa Sachs til Solberg.

Olje i isen

Nesten halve regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen kom til Tromsø mandag for å diskutere klima og næringsutvikling i Arktis med statsledere, forskere og næringslivsledere. Konferansen Arctic Frontiers er den største internasjonale konferansen om nordområdene og samler vel 2000 personer hvert år.

Statsminister Erna Solberg og Russlands ambassadør til Arktis Vladimir Barbin var de eneste i panelet som forsvarte oljeutvinning i nord, og begge to mente det kunne gjøres på en bærekraftig måte.

– Det er forskjell på USA og andre land, fordi vi har et kvotesystem for utslipp av CO₂. Vi har en mekanisme som setter en pris på CO₂-utslipp. Vi jobber for å få en høyere pris på slike utslipp, sa Solberg og fikk støtte fra Barbin.

– Russland vil bruke Arktis som en ressursbase og bruke de ressursene som er tilgjengelige, sa han, og pekte på at 20 prosent av russiske eksportinntekter, hovedsakelig olje, kommer fra Arktis.

Grillet Solberg om olje

Lederen for Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, kritiserte Solberg for å oppføre seg som Ole Brumm i Arktis, og både være for oljeboring og klimaarbeid i nord.

– Det er et stort paradoks at det rett utenfor Tromsø ligger en oljerigg som i mars drar opp for å letebore i Barentshavet, mens Parisavtalen sier at all olje må ligge, sa Skjoldvær.

Det fikk debattlederen Stephen Sackur til å stille Solberg flere spørsmål om norsk oljeboring er i strid med målene i internasjonale klimaavtaler.

– Det minner meg om en engelsk politiker ved navn Boris Johnsen, som sier at han både vil ha hele kaken og spise hele kaken. Noe som bringer meg til deg, statsminister Solberg, sa Sackur og fikk salen til å bryte ut i latter.

– Det jeg mener å spørre deg om, er ikke dette å gjøre som Ole Brumm, å ville ha begge deler, og ikke gjøre et valg mellom klimaavtaler og klimautslipp, spurte Sackur, hvis varemerke er å stille tøffe spørsmål i BBS-programmet Hardtalks.

– Jeg tror vi kan velge begge deler, både å arbeide for klimaet og å bruke ny teknologi til å utvikle nye arbeidsplasser. Det er ikke mulig å få gjennomslag for klimaarbeid uten at vi også klarer å skape arbeidsplasser, svarte Solberg.

Øredøvende om klima

Den finske statsministeren og flere av de nordiske utenriksministrene pekte på at 2016 var et rekordår for klimaendringer, temperaturøkninger og mindre is i Arktis.

– Klimaendringene skjer dobbelt så raskt i Arktis som i resten av verden. Derfor er det viktig å forsvare de internasjonale klimaavtalene, sa Danmarks minister for likestilling og nordisk samarbeid, Karen Ellemann.

Som et forvarsel om de dramatiske klimaendringene økte plutselig ulyden i salen i styrke, før den skiftet toneleie, og så brått ble borte

– Jeg tror teknikerne tunet inn lyden, sa Sackur mens folk klappet og panelet smilte lettet. En feil i lufteanlegget hadde forårsaket den mest øredøvende klimadebatten på denne siden av Atlanteren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.