DN har i de siste dagene skrevet om at flere KrF-topper advarer mot konsekvensene om partiet feller statsministeren. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad tror ikke folk vil forstå hvorfor Erna Solberg skal kastes nå, mens parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har kalt muligheten for en «konstruert regjeringskrise».

Onsdag kveld møtte DN nestleder Olaug Bollestad og partileder Knut Arild Hareide etter at de i to timer hadde deltatt på et åpent møte i Trøndelag om partiets veivalg. Underveis ble det blant annet påpekt av en av de fremmøtte at regjeringen ikke hadde blitt felt tidligere da det var saker å gjøre det på, som mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

– Tror du det vil være forståelse hvis man velger å felle statsministeren?

– Vi har en statsminister som har en stor legitimitet i folket. Og derfor har vi fått til en god del saker med denne regjeringen, sier Bollestad, og legger til at partiet også vil være avhengig av SV om det går bort fra høyresiden. Hun er likevel med videre uansett, forteller hun.

Onsdag fikk KrF-velgere muligheten til å stille spørsmål til Hareide og Bollestad. Mange tegnet seg på talerlisten.
Onsdag fikk KrF-velgere muligheten til å stille spørsmål til Hareide og Bollestad. Mange tegnet seg på talerlisten. (Foto: Aleksander Nordahl)

Hareide: Ga ingen blankofullmakt

Poenget om at regjeringen ikke ble felt i tidligere omganger var rettet mot Hareide, som samtidig fikk mest støtte i Trøndelag onsdag kveld.

– Denne regjeringen har ikke et klart flertall bak seg. Og de som stemte på KrF, stemte på en regjering uten Frp. Så jeg tror alle ser at vi gjør et legitimt valg, men vi pekte på henne hvis hun valgte oss, sier Hareide.

Parlamentarisk nestleder Grøvan har ment at en av de beste løsningene er å forbli i opposisjon, slik at man beholder Solberg som statsminister, samtidig som KrF ikke går i regjering med Frp.

– Vi har aldri gitt Erna en blankofullmakt. Så jeg tror det er en forståelse for at vi gjør et reelt veivalg, og jeg opplever det er det blant de andre partiene, sier Hareide.

Hareide og Bollestad fulgte spent med mens de fikk spørsmål.
Hareide og Bollestad fulgte spent med mens de fikk spørsmål. (Foto: Aleksander Nordahl)

Fornøyde lokale

Fylkesleder Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF er tilfreds etter at Hareide og Bollestad var i ilden.

– Jeg synes det gikk veldig bra. Det var et godt oppmøte, gode spørsmål og gode innlegg. Og en veldig bra redegjørelse fra begge sider i partiledelsen, sier han.

Det er bra for KrF at ledelsen nå er så klar på at den mener at partiet må gjøre et valg, etter at det har vært en periode med uklarhet, mener fylkeslederen.

Tviberg har så langt ikke annonsert hvem av de to han støtter, og vil ikke si om han lot seg overbevise av den ene eller den andre siden onsdag.

Jon Normann Tviberg vil ikke si hvilken side han støtter i kampen om partiets fremtid.
Jon Normann Tviberg vil ikke si hvilken side han støtter i kampen om partiets fremtid. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Jeg har ikke noen mening å si høyt nå, forteller han.

Er med Hareide

En som var en klar støttespiller for Hareide på onsdag er Ingrid Marie Hildrum, den lokale lederen for KrFU.

Hildrum var en av mange på møtet som støttet Hareide.
Hildrum var en av mange på møtet som støttet Hareide. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Jeg synes det var et godt møte som fikk frem hvordan det er i Trøndelag: Man er litt uenig, men flest er med partilederen. Det er i alle fall min oppfatning, sier hun.

Hildrum mener Hareides alternativ er det beste siden man da slipper å være i regjering med fløypartier som Frp og SV.

– Det var godt det som ble sagt i salen om at enhver regjering blir bedre med KrF. Vi har fått mange gjennomslag med dagens regjering, men jeg tror vi kan få større uttelling med Ap og Sp, sier hun.

Hareide fulgte spent med da det var Bollestads tur til å snakke.
Hareide fulgte spent med da det var Bollestads tur til å snakke. (Foto: Aleksander Nordahl)

Avgjøres i november

Møtet i Trøndelag var den første gangen Hareide og hans nestleder argumenterte for sine synspunkter åpent blant partiets medlemmer. Det vil være flere lokallagsmøter med ledelsen frem til 20. oktober, når de ekstraordinære fylkesmøtene i partiet starter.

Fra 20. til 30. oktober vil det bestemmes hvem som skal bli sendt fra fylkene til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Der vil delegatene stemmerover KrFs veivalg, som kan føre til at statsminister Erna Solberg og regjeringen blir felt av det som i flere år har vært en samarbeidspartner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tok over som sjef som 32-åring, og ble en av norsk næringslivs mektigste
Mille-Marie Treschow (1954-2018)
02:04
Publisert: