Onsdag neste uke skal KrF og Venstre inn i nye og mer formelle samtaler om et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.

Mens Venstre har åpnet for å diskutere muligheten for å sitte i regjering med Frp, har KrF-leder Knut Arild Hareide avvist at det er aktuelt å gå inn i en blåblå regjering.

I den forrige regjeringsperioden har Venstre og KrF samarbeidet tett. Nå mener Hareide at de to sentrumspartiene har sklidd lenger fra hverandre.

– Venstre og KrF har hatt stor glede av det samarbeidet som har vært. Men vi har ikke vært enige i alle saker, og det er en betydelig forskjell mellom partiene som nå kanskje er større enn på lengre tid, sier Hareide under KrFs landsstyremøte i Oslo.

Siamesisk tvilling-spørsmål må avklares

Torsdag kveld satt Siv Jensen, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Erna Solberg i møte i statsministerboligen for å diskutere samarbeidsspørsmålet. Nå mener topper i de to partiene at det må avklares hvor sammenlimt Venstre og KrF skal være i regjeringsspørsmålet.

– Vi må ha en diskusjon i partiet om hvor siamesiske tvillinger vi er med KrF. Den debatten har ikke kommet opp ennå, av respekt for KrF. De må få tid til å områ seg. KrF har gjort et historisk dårlig valg, det har jeg selv vært med på i Venstre, så jeg vet hva det skaper av behov for å gå i seg selv. Den tiden har vi, sier Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth.

Kjenseth er ikke mot regjeringsdeltagelse for Venstre – med eller uten KrF. Han sier han er opptatt av å sikre innflytelse for Venstres politikk, og vil lete etter posisjoner for å få til dette.

– Ingen dører er stengt, sier Kjenseth.

Foreløpig mener Kjenseth partiet har god tid.

– Vi har hatt regjeringen i fire år, så vi kan ha den i fire måneder til, sier Kjenseth.

Kjenseth peker også på at regjeringen 12. oktober skal legge frem et budsjettforslag, som Venstre ikke står bak.

Da DN torsdag spurte partileder Trine Skei Grande hvor lang tid hun tror det tar før det kommer en avklaring på borgerlig side, svarte hun:

– Det må du spørre statsministeren om. Men de har jo et budsjett, det er ikke vårt.

Grande fastholder at KrF bør være en del av løsningen i et regjeringsspørsmål.

Best å «henge sammen»

– Vi har jo hatt et godt forhold til Venstre disse årene, og synes det er en styrke å stå sammen med dem, sier KrFs andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Bør KrF og Venstre fortsette som «siamesiske tvillinger» i regjeringsspørsmålet?

– Jeg tror det er bra om vi holder sammen, men Venstre må gjøre sine vurderinger og vi må gjøre våre, sier Ropstad.

Selv tror han det er en styrke for begge at de står sammen, og viser til utsagn fra tidligere statsminister Jan P. Syse (H).

– «Det er bedre å henge sammen enn å henge hver for seg», sa Syse. Sammenhengen var en annen, men det gjelder kanskje litt for Venstre og KrF denne perioden. I mange viktige spørsmål, som miljø, fattigdom, innvandring, er det en styrke at vi langt på vei er enige og står sammen, sier Ropstad.

Også Hareide mener det er en styrke dersom de to partiene står sammen. Han mener det er en fordel om Venstre følger samme strategi som KrF, å unngå å gå inn i regjering med Frp:

– Paradoksalt nok er nok både Trine Skei Grande og jeg enige i at samarbeidet har gått bedre enn vi hadde sett for oss på forhånd. Det vil være positivt for KrF hvis Venstre vil følge oss videre, men det må partiet selv ta stilling til.

Utelukker samarbeid

En rekke politikere i KrF har de siste dagene argumentert for at partiet burde gå inn i regjering, men noe slikt er uaktuelt, gjentok Hareide.

– Til alle dem som har spurt meg de siste ukene om KrF kommer til å gjøre det samme etter valget som vi sa før valget, vil jeg svare: Selvsagt!

Hareide mener partiet er posisjonert til å få gjennomslag for politiske saker selv om det ikke blir noen samarbeidsavtale. Han vil ikke konkludere i om det er aktuelt å gå inn i regjering med Frp i løpet av denne regjeringsperioden.(Vilkår)

Slik siktet han seg inn mot Google-toppen for «forbrukslån»
Slik får Fredrikstadmannen Dyar Al-Ashtari en av Googles dyreste søkeord, «Forbrukslån», inn blant toppresultatene.
00:60
Publisert: