Etter flere timer med innlegg fra talerstolen stemte KrF fredag i to omganger over hvilken vei partiet skal gå. Først stemte partiet over de tre alternativene: Høyresiden, venstresiden eller opposisjon. Etter første runde møtes alternativene som fikk flest stemmer.

Den første runden endte med seier til blå og rød side. Rødt fikk 84 stemmer, blått fikk 76 stemmer og opposisjon fikk 30 stemmer. Hvis alle stemte som de varslet på forhånd hadde stillingen blitt 82 til rød, 81 til blå og 27 til fortsatt opposisjon.

I runde to ble det rødt mot blått. Da vant nestleder Kjell Ingolf Ropstads høyreside, og KrF vil nå gå til dagens regjering. Det ble 98-90 i nestlederens favør. To delegater stemte blankt.

Rogaland ble avgjørende

Dermed ble den nesten helblå delegasjonen til Rogaland avgjørende. Der valgte flertallet med ett unntak blå delegater, selv om det ville blitt fire røde delegater om man valgte representativt. Det kunne ført til uavgjort og 94-94 på landsmøtet.

Hareide fikk spørsmål av pressen om hva han tenkte om at en representativ delegasjon fra Rogaland ville gitt dødt løp mellom de to sidene.

– Jeg har ikke tenkt å tenke på hva som kunne vært annerledes. Her har det vært en veldig god prosess. Jeg er stolt over hvordan partiet har håndtert dette, sa Hareide.

Hareide roste nestlederne

– Retningen er at KrF skal søke regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen, sa partileder Knut Arild Hareide da han gikk opp på scenen etter avstemningen.

Han vil ikke fortsette som partileder.

– Dere har stått på for partiet dag og natt. Dere har vært slitne og dere har gjort deres beste for partiet, sa han om de to nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad.

De to kjempet for det blå alternativet, og fikk til slutt gjennomslag. Ropstad er regnet som favoritten til å ta over etter Hareide. Fremover vil det være viktig for partiet å forsone seg, mente Hareide.

– Dette landsmøtet har vært en suveren start på den prosessen.

«Utrolig stolt»

Etter Hareide var det de to nestledernes tur til å komme opp på scenen. De sto sammen med Hareide etter å ha kjempet mot ham i over en måned.

– Du er partilederen vår. Jeg er utrolig stolt av deg og jeg mener at du er Norges modigste politiker, sa Ropstad til Hareiede til stående applaus fra salen.

Han understreket også at det er viktig at partiet nå står sammen.

– Jeg håper det er siste gangen vi snakker om røde og vi snakker om blå, sa Ropstad.

Blå side ledet

Av de 190 delegatene var det før landsmøtet 99 som ville til høyre og 90 som ønsket venstresiden.

Tidligere på landsmøtet varslet partileder Knut Arild Hareide at han går av om han ikke får gjennomslag for å gå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å danne regjering. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som er høyresidens frontfigur, svarte at nestledere må være beredt til å få nye oppgaver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: Derfor er dette KrFs skjebnedag
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer deg tre scenarioer.
01:03
Publisert: