Saken oppdateres.

Klokken 13:45 holdt Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide sin tale under dagens landsstyremøte i rom T-614 på Stortinget.

– Vi har bare to valg: Å gå inn i regjering den ene eller den andre veien, sa Hareide mot slutten av talen.

Deretter åpnet han for samarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

– Skal vi få en regjering med størst mulig tyngdepunkt i sentrum i dagens politiske landskap, mener jeg det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet, sa Hareide.

Hareide anbefaler KrF å se hvilket gjennomslag partiet kan få i et samarbeid mellom KrF, Ap og Senterpartiet, men uten SV. Sammen ville de fire partiene hatt et flertall på Stortinget. De tre uten SV har 76 mandater, mens det trengs 85 for å ha flertall på Stortinget. Støtte fra SV vil gi flertall til en KrF-, Sp- og Ap-regjering.

Partiet skal velge

Etter talen hans lukket partiet dørene for møtet. Nå skal landsstyret diskutere forslaget fra partilederen. Etter planen skal det bli ferdig innen klokken 18 fredag.

– Nå har dere fått min vurdering, mitt råd. Men det er vi sammen som skal ta valget. Her det åpent for å være både enig og uenig. Nå skal vi sammen som parti finne veien videre., sa Hareide mot slutten av talen.

Likheter med Senterpartiet

Hareide brukte talen til å liste opp en rekke saker der KrF og Sp har like meninger, blant annet om distrikts- og landbrukspolitikk og verdispørsmål.

– Ikke noe parti står KrF nærmere enn Sp, sa han.

Samtidig trakk Hareide frem mange positive sider ved Arbeiderpartiet, blant annet forlik om kirke og friskole, at partiet ikke fjernet kontantstøtte i regjering og at partiets regjeringserklæringer alltid viser til kristen kulturarv.

Hareide påpekte på den andre siden at listen med saker der KrF står langt fra Frp er lang, og nevnte alkoholpolitikk og aktiv dødshjelp.

Vil konkludere i høst

Hareide vil at partiet konkluderer om samarbeidsspørsmålet i løpet av de kommende månedene.

– Min anbefaling er at vi konkluderer om samarbeid i høst. Vi har flere muligheter, sier Hareide.

KrF har fra før av varslet at partiet i høst bestemme hvilken retning partiet skal gå i fremover, og det var på forhånd knyttet stor spenning til hva slags signaler som skal komme i Hareides tale.

I Hareides bok lansert tidligere denne uken kom det kritiske karakteristikker av samarbeidet med Fremskrittspartiet, mens blant andre Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fikk mye ros.

KrF har nok et landsstyremøte i november, og det er mulig at partiet da først vil konkludere med hva som blir veien videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: