DN har oppdatert artikkelen fordi Hareide var feil sitert. Opprinnelig sto det «Bondeviks sentrumsregjering var den mest populære i etterkrigstiden», men det korrekte sitatet er «Bondeviks sentrumsregjering var en av de mest populære i etterkrigstiden».

Knut Arild Hareide er en snartur hjemom for å la seg intervjue og vaske huset, før han stikker av gårde igjen – til familien og velgerne ute i landet.

– Ferie i et valgår er oppskrytt, sier Hareide.

Han har nylig sendt rådgiveren på butikken etter hvetemel, og nå øser han den egenproduserte røren i vaffeljernet på verandaen sin hjemme på Kjelsås.

Hareide har allerede varslet at KrF mest sannsynlig går i opposisjon hvis Erna Solberg skal ha Frp med i regjering de neste fire årene.

Nå markerer han for første gang motstand mot de blåblås merkesak: Skattelette.

Får ingen hjelp

I fireårsperioden som snart har gått, har regjeringen med KrF og Venstres hjelp gitt vel 20 milliarder i skattelette. KrF-lederen har fått nok.

– Det er ikke rom for skattelette i neste fireårsperiode, fastslår Knut Arild Hareide.

Hareide sier KrF selvsagt vil gjennomføre skattereduksjoner som er lovet i skatteforliket – som ytterligere reduksjon i bedriftsbeskatningen, men at andre skatter da må opp, slik at den samlede beskatningen ikke blir mindre.

Han sier det er aktuelt for KrF å bruke beskatning for å stimulere til økt miljøvennlighet og sunnere kosthold.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har varslet 15 milliarder i skatteøkning i kommende fireårsperiode for å redde velferden.

– Det er ikke noen dramatisk økning, men KrF går til valg på det skattenivået vi har i dag, sier Hareide.

– En ny Solberg-regjering får ingen hjelp til å redusere skatter?

– Nei. Vi har levert mer skattelette enn vi har lovet.

Hareides revehi  

Jonas Gahr Støre har tatt opp kampen med Erna Solberg om KrFs gunst – som støtteparti eller regjeringsparti.

Selv har KrF gjort det klart overfor velgerne at de foretrekker en sentrum/Høyre-regjering.

Samtidig har partiet vedtatt en tilleggskommentar som åpner dører: «Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.»

– Et skikkelig revehi, dette?

– Vi har sagt hva vi går til valg på – sentrum/Høyre. Det vi sier før valget, forplikter oss i etterkant. Lykkes vi ikke, sier vi i vedtaket og til velgerne at vi i en sånn situasjon mest sannsynlig går i opposisjon, svarer Hareide.

Les også: Sensurpartiet dnPlus

– Sannsynligheten for en sentrum/Høyre-regjering er vel lik null?

– Å si at en sentrum/Høyre-regjering ikke er mulig, er for defensivt. I 1997 beskrev man ønsket om en sentrumsregjering som en drøm og et luftslott. Bondeviks sentrumsregjering var en av de mest populære i etterkrigstiden. Vi ønsker å gi Erna fire nye år. Det vi er opptatt av, er hvilken Erna vi ser, sier Hareide.

Så blir han brått stille.

– Nå kom jeg på at jeg glemte å ha egg i vaffelrøren …

Hareide mener det får gå, men trekker likevel en parallell:

– Det blir med vaffelrøren som med regjeringsalternativer: Det er best når den gule plommen er med.

Skryter av Støre

11 av 16 spurte fylkesledere i KrF har overfor TV 2 holdt døren på gløtt for Ap, og Hareide går glatt med på å dele ut godord til partiet: 

– Jeg synes Ap er et ansvarlig parti. Det har lykkes med den del av velferdssamfunnet som de har tatt på seg ansvar for. Det fremstår også romsligere enn for noen tiår siden. Det har hatt godt av å samarbeide med andre, sier Hareide, som ikke unnlater å poengtere at det er Høyre han foretrekker. 

Mest kvaler har han med Aps systemorientering. 

– Det er et veldig systemtenkende parti, det er mer opptatt av systemene enn av individene. For eksempel er det mer opptatt av systemtrusselen ved at to prosent av befolkningen benytter friskoler, enn det positive dette mangfoldet betyr for dem, sier Hareide, og legger til: 

– Men Støre skal ha skryt. Han har gjort takhøyden større i Arbeiderpartiet.

Lykkelig valg

Hareide synes ikke han er i en veldig vanskelig situasjon, når han ser på statsministerkandidatene fra Høyre og Ap:

– Valget mellom Erna og Støre vil jeg jo si er et lykkelig valg, sier Hareide. 

– De er ikke like, men de er dyktige begge to i det de gjør. Erna har gjort en god jobb som statsminister. Støre har også kapasitet til å gjøre en god jobb.

Hareide ser flere viktige fellestrekk mellom Støre og Solberg: 

– Begge har integritet, begge er kunnskapsrike og begge setter sak og landets interesser foran spill og strategi, sier han, og legger til:

– Men en stemme på KrF er en stemme på Erna Solberg.

– Forutsatt at hun hiver ut Frp, ja? 

– Vi går til valg på en sentrum/Høyre-regjering, og vi har sagt hva som er et sannsynlig alternativ. Dette gir noen føringer – og noen alternativer. 

På samme måte som Hareide ser positive likheter mellom Støre og Solberg, ser han også negative likheter mellom Støre og Frp-leder Siv Jensen:

– Det er ikke store forskjeller på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre i den reelle asyl- og innvandringspolitikken. Ingen av dem liker at jeg sier dette. Forskjellen mellom dem ligger i retorikken Sylvi Listhaug fører, og den Høyre og Ap fører, sier Hareide.

En rå leder

Til høsten kan Hareide være en joker i norsk politikk. 

Du har jo en svært vennlig fremtoning. Kan du være skikkelig rå når det gjelder?

– Ja. Det kan jeg. De som kjenner meg, sier at bak vennligheten er det en som har evnen til å få det som han vil.

Statsminister Erna Solberg skriver i en kommentar til DN: «Jeg har alltid oppfattet det slik at KrF har ønsket et noe høyere skattenivå enn Høyre. Vi har alltid funnet gode løsninger med KrF både de siste fire årene og under Bondevik 2.»(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: